2024. április 19., péntek

„Ha összefogunk, erősek vagyunk”

Topolyán is megemlékeztek az aradi vértanúkról

– Az aradi tizenhármak, az első magyar miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos vértanúsága és a topolyai ártatlan áldozatok is azt üzenik több mint másfél évszázaddal későbbi nemzedéknek, hogy az áldozatokért hullajtott vérből mindig új élet sarjad – emelte ki a topolyai Nyugati temetőben, a Hősök sírjánál mondott megemlékező beszédében Fazekas Róbert, a Magyar Összefogás jelöltje, majd így folytatta:

– Ha összefogunk, mi is erősek vagyunk, és valamilyen vonatkozásban ki tudjuk azt nyilvánítani, hogy a mi sorsunkról nélkülünk dönteni nem lehet és nem kell. Azt gondolom, hogy a vajdasági magyar közösségnek megvan az ereje ahhoz, hogy ezeket a gondolatokat magáévá tegye, ennek révén tovább tudjon fejlődni, és egy olyan üzenetet sugározzon az éterbe, hogy igenis kellő erőforrással rendelkező közösség vagyunk, amelynek erősek a gyökerei, és meg tud maradni.

Fotó:Kiss Zoltán

Fotó:Kiss Zoltán

A Vajdasági Magyar Szövetség topolyai szervezetének és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt topolya-kishegyesi körzeti szervezetének közös szervezésében emlékeztek meg az aradi vértanúk kivégzésének 169. évfordulójáról Topolyán. A koszorúzás a magyar himnusszal kezdődött Paul Dávid előadásában, majd a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Aurora Beszédművészeti Műhelyének tagjai, Nagyidei Márk, Benei Rebeka és Antal Bianka egy-egy szavalattal tették ünnepélyesebbé a megemlékezést. Tomik Nimród történész, a VMSZ helyi szervezetének elnöke történelmi visszatekintőjében külön kiemelte gróf Batthyány Lajos vértanúságát, példás magatartását a kivégzés előtti órákban. Kovács László, a VMDP topolya-kishegyesi körzeti szervezetének elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a vértanúk életük utolsó percéig kitartottak a magyar ügy mellett. Fazekas Róbert fent idézett beszéde után Szilágyi Dénes István református lelkész mondott imát az áldozatokért, majd elhelyezték a koszorúkat, a megemlékezés virágait a Hősök síremlékén.

Magyarország főkonzulátusának konzulja, dr. Rusz Radovan koszorúzott elsőként, majd a Magyar Nemzeti Tanács nevében Bábi Attila, a hivatal vezetője. A VMSZ és a VMDP községi szervezeteinek nevében Fremond Árpád, Fazekas Róbert és Kovács László, a topolyai önkormányzat részéről pedig Kislinder Gábor községi elnök és Szatmári Adrián tanácstag helyezte el a koszorúkat az emlékműnél. A VMSZ helyi szervezetét Ivanics Zoltán és Tomik Nimród, a VMDP-t Jankovics Norbert képviselte a megemlékezésen. A topolyai helyi közösség képviseletében Jablan Anikó és Szatmári Mihály emlékezett, a VMSZ Női, Nyugdíjas- és Ifjúsági Fórumának közös koszorúját Paul Szikora Erzsébet, Márkus Zoltán és Ivanics Brigitta helyezték el. A Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat képviseletében Curnovity Erzsébet, a Vox Humana nevében pedig Toldi Gizella koszorúzta meg az emlékművet.