2024. április 25., csütörtök
MAGYAR NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Összefogva a jövőért

Az aradi vértanúkra emlékeztek Kishegyesen

Szombaton az 1848-as szabadságharc aradi mártírjainak tiszteletére tartottak megemlékezést Kishegyesen. Az esemény hagyományosan szentmisével kezdődött a Szent Anna-templomban. A misét ft. Brasnyó Ferenc esperesplébános celebrálta. Ezt követően a Nyugati temetőben lévő 1848-as emlékműnél került sor egy alkalmi műsorra, majd a kegyelet virágainak elhelyezésére.

Lakatos János felvétele

Lakatos János felvétele

A megemlékezésen többek között jelen volt Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, Halasi Szabolcs tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási segédtitkár, Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója, Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere és Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke.

A megemlékezésen felszólalt Erdődi Edvina, a Magyar Összefogás lista jelöltje. Erdődi beszédében elmondta, hogy 169 évvel ezelőtt október 6-a szombati napra esett, akárcsak most.

– Azért jöttünk össze, hogy emlékezzünk arra a napra, amely Aradot nemzetünk golgotájává tette. Arra is emlékezünk, hogy a megbélyegzésben és a visszautasításban csakis közösen, összefogva lehet fellépni, ahogyan azt tette 1848-ban a magyarság. Egységesen a nemzetben, közösen a gyászban és összefogva a jövőért a megmaradásunkért. Összefogva az anyaországgal, vajdasági magyarként kell megállni a helyünket itt, a szülőföldünkön. Olyan időket élünk, amikor nem a hóhérok veszejtik el a nemzet hőseit, hanem az anyaország nyújtja karjait a nemzet minden tagjának – mondta Erdődi.

A szónoklatot követő az alkalmi műsoron fellépett Hajvert Ákos versmondó, valamint a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Szajkó énekcsoportja. A megemlékezést a művelődési egyesület és kishegyesi helyi közösség szervezte, közreműködött a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület és XXIX. számú Szent András cserkészcsapat. Az esemény végén a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait az emlékműnél, valamint a falu katonai emlékhelyein. A Vajdasági Magyar Szövetség nevében Fremond Árpád és Kerekes Zoltán, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Linka B. Gabriella és Kecskés Endre, Kishegyes község önkormányzatának nevében Szűgyi István és Mohácsi Zoltán, a kishegyesi helyi közösség nevében pedig Lukács Péter és Német Gábor koszorúztak.