2024. április 25., csütörtök

A szabadságharc hőseire és vértanúira emlékeztek

A nemzeti gyásznap alkalmából megemlékezést tartottak a Damjanich-emlékműnél is

A Vajdasági Magyar Szövetség, a Millecentenáriumi Emlékbizottság és a Vadvirág Hagyományápoló Kör szombaton Adán, a Damjanich-emlékműnél koszorúzással egybekötött emlékműsort tartott a nemzeti gyásznap alkalmából az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúk és a mártírhalált halt gróf Batthyányi Lajos miniszterelnök tiszteletére. A megemlékezést a Vadvirág Hagyományápoló Kör asszonykórusának és ifjú szavalóinak emlékműsora tette ünnepélyesebbé. Majd a szervezők nevében Gruber Ferenc, a Millecentenáriumi Emlékbizottság elnöke mondott beszédet, és kiemelte, hogy a tizenhárom aradi vértanú szabadságért hozott áldozatvállalása szimbólum lett, október 6-a pedig a megtörhetetlen szabadságvágy jelképévé nemesedett.

A rendezvényen Zakar Péter történész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese mondott ünnepi beszédet, megemlékezett Batthyányi Lajos érdemeiről, az aradi vértanúk és a magyar honvédség hőstetteiről. Rámutatott, hogy október 6-án arra a hősies küzdelemre is emlékezünk, amelyet Magyarország folytatott 1848/49-ben. Ez a küzdelem teremtette meg az 1867-es kiegyezés alapját, ami az ország gazdagodásához, fejlődéséhez vezetett. Görgey Artúr tábornokot idézve közölte, hogy a forradalom és szabadságharc küzdelmei már akkor is kifizetődtek, ha ennek egyedül a jobbágyi osztály felszabadulása volt az eredménye. Kiemelte, hogy amikor az aradi vértanúkra emlékezünk, akkor egyúttal emlékezhetünk a modern polgári Magyarország megteremtőire is, akik elveiket és a magyar nemzet védelmét fontosabbnak tartották az egyéni érdektől.

A megemlékezés koszorúzással zárult a Damjanich-emlékműnél, ahol Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának nevében koszorút helyezett el dr. Cserháti Eszter konzul, Ada község önkormányzatának nevében Búcsú Attila képviselő-testületi elnök és az MNT részéről Krizsán Vilmos tanácstag. A VMSZ koszorúját Újhelyi Nándor, Tóbiás József és Varga Elfride helyezte el az emlékműnél, a Millecentenáriumi Emlékbizottságét Szabó Szabados Ilona, dr. Hódi Sándor és Tóth László, a Vadvirág koszorúját pedig Varga Lívia, Palatinus Izabella és dr. Zakar Péter. A VMDP nevében Györe Béla helyezte el a kegyelet virágait, az Aranykapu ME részéről Bartusz Péter és Sóti Ernő, a törökfalusi Százszorszép ME képviseletében Nagy Rózsa, a VMSZ törökfalusi helyi szervezete nevében Berze Tibor, a VMDK képviseletében Nagy Jenő, a moholi Csobolyó ME képviseletében pedig Lajkó Mária és Patyi Lajos.