2024. április 19., péntek

Az adai kis focisták Felcsúton edzettek

Az AFK utánpótláskorú játékosai megtekintették a felcsúti Puskás Akadémiát – Adán hat utánpótláscsapat tevékenykedik

Az adai AFK labdarúgóklubban hétről hétre több mint száz regisztrált utánpótláskorú játékos edz és versenyez a korosztályos bajnokságokban, valamint különféle tornákon. Az egyesületben hat utánpótláscsapat működik az U7-től az U19-es korosztályig, illetve októbertől elindult az ovifoci a négy-öt éves kisgyerekeknek a legmodernebb olasz képzési program szerint. A gyerekekkel három fociedző és egy kapusedző foglalkozik.

Tóth Tamás klubelnök és Körtvélyesi Tícián sportigazgató elmondták, a Tisza-parti klub legfontosabb feladatának az utánpótlás-nevelést tartja, amelyhez igyekeznek minden feltételt biztosítani, és az egyesület élvezi a topolyai TSC Labdarúgó-akadémia anyagi és szakmai támogatását.

Adán az utánpótlás-nevelés részeként az idei évtől félévente szerveznek a játékosoknak edzőközpont-látogatásokat, ennek keretében szeptember végén a felcsúti Puskás Akadémián jártak a gyerekek.

Az adai focisták a PAFC–Honvéd meccs előtt a Pancho Arénában (Fotó: Csincsik Zsolt)

Az adai focisták a PAFC–Honvéd meccs előtt a Pancho Arénában (Fotó: Csincsik Zsolt)

– Tavasszal Könyves Norbert meghívására Debrecenben jártuk a DVSC-nél, illetve a közelmúltban Oláh Lóránt közreműködésével Felcsútra látogattunk el, a Puskás Akadémiára. Nagyon fontosak ezek a kirándulások, hogy a gyerekek láthassák, kemény munkával, alázattal és odaadással hova lehet eljutni. Lássák, milyen fejlődési utat és továbblépési lehetőséget tudunk nekik kínálni abban az esetben, ha ezt a munkájukkal, tehetségükkel, rendszeres edzéssel megszolgálják, és felfigyelnek rájuk. Az utánpótlás-neveléssel nemcsak Ada és az AFK érdekeit tartjuk szem előtt, hanem a legkiválóbbaknak akár életpályát tudunk biztosítani. Kiléphetnek a foci nagy világában, és utána már, ahogyan most is, csak rajtuk múlik, hogy hol a határ, hogy mernek-e nagyot álmodni, és képesek-e ezért dolgozni. A gyerekek látják, megtapasztalják, milyen kapcsolatrendszerrel rendelkezünk, amelynek köszönhetően a labdarúgóink komoly, akár hivatásos karriert futhatnak be. Fontos, hogy érezzék a hatalmas kontrasztot, azt, hogy egyelőre sajnos mi van a mi pályáinkon, és mi található egy színvonalas akadémián – közölte a klub elnöke, aki beszélt az adai játékosállományról is. – Több mint száz igazolt játékosunk van. Gyakorlatilag amilyen korcsoportban Vajdaságban, Szerbiában versenyezni lehet, mi versenyzünk. Van az U7-es csapatunk, amelynek egyelőre csak tornaszerepléseket tudunk biztosítani, amelyeken viszonylag rendszeresen részt vesznek. Az U9-es, U11-es, U13-as, U15-ös, U19-es és a felnőttcsapatunk a korosztályos bajnokságban szerepel. Nagy öröm, hogy minden korosztályban teljes csapatokat tudunk felállítani, így senkit sem kell összevonni és átugrani. A kispionírok a szabadkai minőségi ligában szerepelnek Észak-Vajdaság legjobb csapataival, köztük a TSC-vel, a Szabadkával, a tóthfalui labdarúgó-akadémiával és a Spartacusszal. Megkezdődött az ovifoci 4-5 éves gyerekeknek. Ehhez megkaptunk legmodernebb, olasz képzési programot. Az utánpótláscsapatokkal Budai Zoltán, Kiss Norbert és Berec Csaba fociedző, valamint Rohacsek Aurél kapusedző foglalkozik. A klubban alulról építkezünk, és reméljük, hogy a két-három éve megkezdett munka gyümölcse hamarosan beérik. Folyamatosan megkeresik a játékosainkat más klubok, de igyekszünk olyan feltételeket teremteni, ami közel áll a labdarúgó-akadémiákhoz, hogy legalább 15 éves korukig Adán tudjuk tartani a gyerekeket. Ez nagyon fontos a fiatalok és a klub jövője szempontjából is – tette hozzá Tóth.

Körtvélyesi Tícián sportigazgató kiemelte, hogy jelenleg hat AFK-s csapat versenyez a labdarúgó-szövetség által meghirdette ligákban, és minden játékosuk Ada községi, ami szerinte egyedülállónak számít a környéken.

– Évről évre sikerül egyre több csapatot indítani a bajnokságban. Az idei évtől minden korosztályunk versenyez. A kispionírcsapat a minőségi ligában folytatja a küzdelmet, megállták a helyüket az akadémiák és a nagyvárosok csapatai között is, folyamatosan fejlődünk tehát. A terv, hogy a következő évben a lehetőségekhez mérten minél több korosztály tudjon ilyen módon szintet lépni. Arra is törekszünk, hogy minél több jelentős és nemzetközi tornára eljussanak a játékosaink. Ebben is próbálunk fejlődni, hogy ne csak a környékbeli települések csapataival mérjék össze erejüket, hanem nagyobb klubcsapatokkal is – közölte a klubigazgató.

Az adai labdarúgóklubban igyekeznek minél jobb pályákat, infrastruktúrát és felszerelést biztosítani az edzésekhez a játékosoknak. Tóth Tamás kiemelte, hogy megindult az együttműködés a topolyai labdarúgó-akadémiával, valamint lassan gyarapszik a támogatók tábora is.

– A TSC Labdarúgó-akadémiától elsősorban szakmai, de anyagi támogatást is kapunk, valamint a játékosoknak továbblépési lehetőséget jelent. Nem kell nagy összegekre gondolni, mégis biztonságot teremt az utánpótlás-nevelésben. Topolyától kaptuk a kapuk mögötti hálókat és egy önjáró locsolóberendezést, továbbá az adai önkormányzattal és a klubbal közösen a pálya köré vakondvédelmi lemezeket raktunk le. Jövőre a topolyai akadémiától kapunk egy 20×40 méteres műfüves pályát, amely a kézilabdapályára kerül, illetve a helyi önkormányzat felújítja az öltözőket és a kísérő épületeket. Bízom abban, hogy a felújítás a jövő év derekán megkezdődik, a műfüves pálya pedig meglesz a téli időszakra – nyilatkozta a klubelnök.