2024. április 25., csütörtök
SAKK

A felsőhegyi sakkcsapat magasabb fokozatban

Nagy sikert ért el a 2018-as versenyidényben a felsőhegyi sakkcsapat, Bartha Áron elnök és Farkas Sándor csapatkapitány vezetésével nagy fölénnyel megnyerte a Szabadkai Ligát, és jövőre az Észak-bácskai Ligában versenyezhet. Siker ez a javából, hiszen a frissen megalakult csapat a 2016-os idényben a kilencedik, 2017-ben pedig a hetedik helyen végzett, mindkét alkalommal 10-10 csapat vetélkedésében.

A Szabadkai Ligában az idén kilenc csapat vett részt, az első helyért folytatott küzdelemben három-négy együttes folytatott ádáz csatát a bajnoki címért, a magasabb ligába való feljutásért.

Farkas Sándor csapatkapitány szerint a siker kovácsa az volt, hogy végig egységes maradt a csapat, minden ellenfélre alaposan felkészültek, és minden mérkőzésen a legerősebb összeállításban tudtak kiállni, nem volt hátráltató tényező, betegség, hiányzás. A motiváció sem jelentett gondot, mindenki egy célért, a bajnoki címért küzdött és dolgozott. A legnagyobb vetélytárs a Pannónia volt, a mérkőzésre a tavaszi idényben, az 5. fordulóban került sor idegenben, ahol nagyszerű játékkal sikerült 4:2-re nyerni, és itt már tulajdonképpen el is dőlt a bajnokság.

Bartha Áron elnököt kérdeztük a klub életéről, tervekről.

Mikor alakult meg a klub?

– A felsőhegyi sakk-klub 2015. május 26-án alakult meg, az idén már 38 tagot számlál, ebből 26-an aktívan is sakkoznak.

Folyik-e a klubban sakkoktatás?

– Igen, vasárnap délelőttönként a zentai Ljubomir Vranić mesterjelölt tart sakkórákat, melyeken bárki részt vehet.

Milyen versenyeket szerveztek az év folyamán?

– A legjelentősebb versenyünket augusztus 11-én szerveztük meg, Felsőhegy rapidbajnokságát, melyen 51 sakkozó vett részt Vajdaság településeiről, valamint magyarországi versenyzők is érkeztek. Ezenfelül gyerekek részére szerveztünk versenyeket.

A tagjaik az év folyamán mely fontosabb versenyeken vesznek részt?

– A Szabadkai Liga mellett két csapattal játszunk az itteni falusi ligában, részt veszünk Zenta és Magyarkanizsa városbajnokságain, a nyári nyílt Zentai csata versenyen, néhány tagunk tagja magyarországi csapatoknak is, ők az ottani ligákban játszanak. Az idei nyáron július elején két játékosunk játszott Paraćinban Szerbia legnagyobb nyílt versenyén, év végén pedig részt veszünk Ászárban a Magyar Sakkvilág-kupán, amelyen Kárpát-medencei, 2000-nél kevesebb lakossal rendelkező települések csapatai mérik össze tudásukat. Az ifjúsági versenyeken is ott vagyunk, a legjelentősebbek ezek közül a Jó Pajtás és a Funchesstic Palicson.

Melyek a további terveik?

– Jövőre az Észak-bácskai Ligában tervünk az első háromban végezni, de lehetőség szerint megcélozzuk a bajnoki címet is, hiszen a távlati tervünk bejutni a II. ligába. A Szabadkai Ligában indítani szeretnénk még egy csapatot, ebben szerepelnének azok a játékosaink, akik kevesebb játéklehetőséghez jutottak. Többé-kevésbé ugyanazokon a versenyeken fogunk részt venni, amelyeken eddig is.

Terveznek-e további erősítéseket igazolni a csapatba?

– Ahogy erősödik a csapat, és feljebb jutunk, úgy tervezünk még néhány erősebb játékost idecsalogatni, hogy megerősítsük a keretünket.

A csapat tagjai: Juhász Bence (legjobb pontszerző, mind a 7 partiját megnyerte), Farkas Sándor (6,5/7), Molnár Gábor Roland (6/7), Ágoston Áron (5,5/7), Korponai Ákos (5/6), Huszák Gábor (3/3), Barna József (1,5/5), Homolya Zoltán (1/2), Juhász Béla (0,5/1), Kaszás György (0,5/1), Bartha Áron (0,5/1), Fleisz Zsolt (0,5/1).
A szabadkai sakkliga végeredménye: Felsőhegy 22, Pannónia 19, Potisje 14, Bácska II. 13, HAŠK-Zrinjski 12, Egység 10, Spartacus II. 7, Gunaras 5, Zenta II. 0 pont.