2024. április 26., péntek

Magyar kiválóságok a Balkánon

Kortárs balettel nyitották meg a Magyar Kulturális Heteket Belgrádban

A Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana előadásával kezdődtek meg a Szerbiai Magyar Kulturális Hetek. Magyarország Belgrádi Nagykövetségének, illetve a nagykövetség kulturális szolgálatának meghívására érkezett a szegedi társulat Belgrádban, és az Atelje 212 színpadán mutatta be eddigi legsikeresebb előadását. A Carl Orff-mű kantátájára készült csodálatos koreográfiát a közönség perceken át tartó tapssal köszönte meg az előadóknak.

A jelenlevőket Schőberl Márton, Magyarország külgazdasági és külügyminisztériumának kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára köszöntötte. Alkalmi beszédében elmondta, a nemzetközi politikában és diplomáciában vannak vetélytársak, illetve kisebb vagy nagyobb ügyekben összefogó partnerek, szövetségesek, és vannak barátok. Mint rámutatott, ő Szerbiába barátok közé érkezett, hiszen Szerbia és Magyarország kapcsolata soha nem volt még olyan jó és szerteágazó, mint napjainkban.

A szerb és a magyar nép évszázados együttéléséből, sorsközösségéből fakadóan hazánk történelmében Szerbia mindig is fontos szerepe játszott, ahogy a tágabb balkáni térség is mindig kulcskérdés volt Magyarország biztonsága és prosperitása szempontjából. Különösen így van ez ma, a nemzetközi migrációs válság időszakában, amikor az önök gyönyörű országa és nyugat-balkáni szomszédai megbízható partnerei nemcsak Magyarországnak, hanem egész Európának – mondta Schőberl Márton. Hozzátette, most még erősebben fordul a két ország egymás felé, hogy segítsék egymást, együtt forduljanak a közös, de Európa kulturális jövő felé is. Ebben pedig jelentős szerepet játszik a közös gyökerek felidézése.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy korszakos változások mennek végbe körülöttünk, ezért Magyarország számára nagyon fontos, hogy támogassa közelebbi és távolabbi déli szomszédait, hogy azok mielőbb elérjék első számú stratégiai céljukat, az európai uniós tagságot. Ezért is fordul a magyar kultúra és diplomácia figyelme a Nyugat-Balkán felé. Magyarország külgazdasági és külügyminisztériuma olyan nagyszabású rendezvénysorozatot indít el, amelyhez hasonló átfogó igényű és földrajzi kiterjedésű magyar kulturális megjelenésre a térségben még soha nem volt példa. Ennek első kiemelkedő állomása Szerbia – mondta a helyettes államtitkár, majd rámutatott, éppen azon a napon kezdődtek el a Magyar Kulturális Hetek, amikor befejeződött a Szerb Kultúra Hónapja.

Schőberl elmondta, az elkövetkező napokban a magyar kultúra legkiválóbb teljesítményeit mutatják be a szerb közönségnek, ugyanakkor szeretnék a magyar közvélemény figyelmét Szerbiára és az itt zajló hatalmas változásokra irányítani. Rámutatott, a szerb kormányzatnak a kisebbségjogok terén tett erőfeszítései nagymértékben hozzájárulnak a két ország barátságához. Vajdaság autonómiája lehetőséget nyújt az itt élő magyarok számára a szabad vallásgyakorlásra és a kultúra ápolására.

A mostani kulturális megjelenésünk kiemelt célja, hogy tovább erősítsük kulturális kapcsolatainkat azokkal a szerbiai régiókkal is, ahol nem él magyar közösség, ezzel is hozzájárulva a kétoldalú kapcsolatok átfogó fejlesztéséhez. Szeretnénk szorosabbra fűzni a kultúra, a művészetek területén kialakult együttműködést, amit a magyar kulturális intézet a Collegium Hungaricum Belgrád 2014-es megnyitása helyezett új alapokra – mondta.