2024. április 19., péntek

Milorad Krstić filmjének legújabb sikere

Magyar siker koronázta szombat este a bukaresti Anim’est nemzetközi filmfesztivált. A legjobb egész estés alkotás díját az újvidéki illetőségű, jelenleg Budapesten élő Milorad KrstićRuben Bandt, a gyűjtő című filmje nyerte, amelyről a minap lapunk is beszámolt.

A díjat a rendező személyesen vette át a fesztivál záróünnepségén. Az idén 13. alkalommal megrendezett egyhetes bukaresti seregszemlén brazil, francia, olasz és orosz egész estés filmek versenyeztek a magyar alkotással, a díjakról szakmai zsűri döntött.

Milorad Krstićegyedi látványvilágú akcióthrillerében, a Ruben Brandt, a gyűjtőben a köznapi és fantázia szülte formák keverednek, ahol mindvégig extravagáns alakok, futurisztikus és vintage elemekből épülő dizájn, autósüldözés, humor és izgalom keveredik. Műfaját tekintve a film akció-krimi-thriller és film noir, miközben úgy történetében, mint alkotói gárdájában és megjelenésében a képzőművészet legmélyebb rétegeiben gyökeredzik. A Ruben Brandt, a gyűjtővilágpremierje augusztusban volt a locarnói filmfesztiválon, a magyar alkotásról világszerte lelkes kritikák jelentek meg. A Filmalap nemzetközi értékesítési részlege a Ruben Brandt, a gyűjtő észak-amerikai és latin-amerikai forgalmazási jogait a Sony Pictures Classics (SPC) amerikai filmforgalmazónak értékesítette nemrég. Az eladásnak köszönhetően az amerikai mozinézők is láthatják majd a magyar animációs akcióthrillert.

A Ruben Brandt, a gyűjtőt világszerte élvonalbeli filmfesztiválok hívták meg programjukba, nemrég szerepelt a szarajevói, a haifai, a vancouveri, a koppenhágai szemléken, a múlt héten a luxemburgi filmfesztivál nyitófilmje volt, és hamarosan vetítik Chicago, Varsó és Los Angeles rangos nemzetközi filmfesztiváljain is. A film november 15-én kerül a magyar mozikba a Mozinet forgalmazásában.