2024. március 28., csütörtök

Az elemzők szerint nem a hagyományos családnak, hanem a témát kisajátító politikusoknak szólt a választói elutasítás

A bukaresti lapok internetes kiadásában hétfőn megjelent kommentárok többsége a hagyományos család témáját politikai célokra kisajátító, álszent politikusokat teszi felelőssé azért, hogy az alacsony választói részvétel miatt érvénytelenül zárult a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányos megerősítéséről rendezett népszavazás

Anghel Buturuga a konzervatív Romania Liberában úgy véli: a Dragneával szembeni ellenszenv áldozatául esett a népszavazás. Úgy vélte, túl sokáig jegelték a polgári kezdeményezést, majd amikor eldőlt, hogy kiírják a népszavazást róla, a rendelkezésre álló három hét nem volt elegendő, hogy a téma súlyához méltó közvita alakuljon ki róla, és az ügy támogatói ki tudják védeni a - politikusokkal és pártokkal szembeni bizalmatlanságot kihasználó - "agresszív ellenkampány félretájékoztatásait".
Traian Ungureanu néppárti EP-képviselő az Adevarul című portál véleményrovatában nemzeti kudarcként, a kollektív demagógia győzelmeként értékeli a népszavazást. Szerinte távolmaradásukkal a "család államosítása" előtt nyitottak utat a választók, aminek az árát később fogják megfizetni. Az EP-képviselő szerint a hagyományos család alkotmányos megvédését egy jobboldali pártnak kellett volna felkarolnia, nem kellett volna megengedni, hogy a referendum eredménye "álszent, képmutató" Szociáldemokrata Pártot (PSD) hiteltelenítse azoknak a szemében, akiknek valóban fontos.
Sebastian Zachmann publicista az Adevarul internetes kiadásában közölt elemzésében úgy értékelte: a román társadalom nyert azzal, hogy egy megosztó referendum "békéltető kudarcot vallott". A vesztesek között - a szimpatizánsaikat erőtlen mozgósító üzenetekkel részvételre bíztató két nagy pártot - a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Pártot és a jobboldali ellenzék legnagyobb pártját a Nemzeti Liberális Pártot említi, a kudarc pedig szerinte újabb támadási felületet jelent, mind Liviu Dragnea PSD-elnök, mind Ludovic Orban PNL-elnök számára párton belüli bírálóik előtt.
Az alkotmánymódosítást kezdeményező Koalíció a családért Zachmann szerint vagy eltűnik a történelem süllyesztőjében, vagy párttá alakul, hogy valóban beleszólhasson a politikába, szavazatokká alakítva az összegyűjtött hárommillió aláírást.
Az ellenzéki Hotnews.ro hírportálon Sorin Ionita liberális publicista úgy vélekedett: megdőlt a román ortodox egyház politikai befolyásának mítosza. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a PSD főtitkára, a kudarc ellenére is sietett úgy beállítani, mintha a 3,7 millió választó a PSD-re voksolt volna, nyilvánvalóvá téve, hogy a kormánypárt számára a népszavazás távolról sem a családról, vagy az LGBT közösségről szólt, hanem Liviu Dragnea pártelnök választói megerősítését szolgálta.