2024. április 18., csütörtök

Marine Le Pen elhatárolódott Steve Bannontól

Marine Le Pen, a francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) elnöke hétfőn elhatárolódott Donald Trump amerikai elnök volt tanácsadójától, Steve Bannontól, aki olyan szervezet létrehozásán fáradozik, amely támogatja a populisták erősödését Európában.

Marine Le Pen egy Rómában tartott rendezvényen azt mondta, számos feltételezés van Bannon szerepéről Európában. Ezzel összefüggésben elismerte, hogy Bannon felajánlotta Mozgalom nevű agytrösztjének segítségét az euroszkeptikus pártoknak a 2019 májusában tartandó európai parlamenti (EP) választásokra tekintettel.
"Bannon úr amerikai, nem egy európai országból származik ... De mi, és egyedül mi vagyunk azok, akik azt a politikai erőt megformázzák, amely az európai parlamenti választásokból megszületik majd, mert mi ragaszkodunk szabadságunkhoz és szuverenitásunkhoz. A dolgok legyenek kristály tiszták e tekintetben" - hangoztatta Le Pen.

A francia ellenzéki politikus szerint számukra a cél Európa megmentése.

"Mi a totalitárius rendszerré vált Európai Unió ellen harcolunk; mi az EU ellen küzdünk, hogy megmenthessük Európát" - szögezte le Le Pen.

Marine Le Pen és Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes, a bevándorlásellenes Liga párt vezetőjének társaságában szólalt fel az UGL szakszervezeti szövetség rendezvényén.

Salvini, aki - mint a dpa írta - szintén Európa felszabadítójaként tekint önmagára, kijelentette: "Európa megmentői itt vannak, nem Brüsszelben". Hozzáfűzte: "Azért vagyunk itt, hogy Európának visszaadjuk lelkét és álmait".

Az olasz kormányfőhelyettes beszédében hangsúlyozta, azt szeretné, ha az európai populista pártok közös jelöltekben tudnának megállapodni az EU legfőbb tisztségeire, amelyeket eddig csak fősodorbeli konzervatív, szocialista, vagy liberális erők politikusai töltöttek be.

A jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) - az osztrák kormánykaoílció kisebbik pártja - szeptember közepén jelentette be, hogy nem kíván politikailag együttműködni Steve Bannonnal.

Donald Trump volt tanácsadója azt tervezi, hogy Mozgalom néven olyan szervezetet hoz létre, amely a jelenlegi európai intézmények ellen forduló pártok koalíciója lenne brüsszeli székhellyel, támogatva a populisták erősödését Európában a jövő májusi EP-választások előtt.