2024. április 25., csütörtök
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Odafigyelnek a legkisebbekre is

Játszóteret avattak Magyarcsernyén

Magyarcsernyén ma ünnepélyesen átadták az óvoda játszóterét, amelyet a magyar kormány támogatásának köszönhetően, a Magyar Nemzeti Tanács óvodafejlesztési programja keretében sikerült megépíteni.

A játszóteret Jerasz Anikó nyitotta meg (Kecskés István felvétele)

A játszóteret Jerasz Anikó nyitotta meg (Kecskés István felvétele)

A magyarcsernyei óvoda a Petőfi Sándor Általános Iskola épületszárnyában működik. Jelenleg – két csoportban – 25 óvodásuk van. Közülük tízen indulnak majd jövőre első osztályba.

– Nagyon örülünk ennek az új játszótérnek, nagy szeretettel fogadtuk. Föl is voltunk készülve rá. Alig várták a gyerekek, hogy megérkezzen a játszótér. Nagyon nagy szükségünk volt rá, hiszen a gyerekeknek nagyon fontos a mozgás, és most adódott egy ilyen lehetőség, hogy a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából ez megvalósuljon – mondja Fazekas Erika óvónő. Mint mondja, úgyszintén nagy szeretettel fogadták a magyar sarkot is.

A Magyar Nemzeti Tanács igyekezett jó kapcsolatokat kiépíteni mind a szórvány-, mind a tömbmagyarság települései között. Az óvodafejlesztési program megvalósítása is egy közös megbeszélés révén valósult meg.  

– Véleményünk szerint a legjobb befektetés a jövő generációjába való befektetés. Az elmúlt időszakban igyekeztünk minden kisgyermekre odafigyelni, éljen ő a szórványtelepülések valamelyikén vagy a tömbtelepülések valamelyikén. Egyaránt fontos, hogy minden kisközösségben fenntartsuk a magyar nyelvű óvodai csoportokat, az iskolai osztályokat – mondta a megnyitón Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, hangsúlyozva, hogy a legkisebbekre való odafigyelés a jövőben is prioritást élvez majd.

A magyar óvodai csoportok megmaradása nagyon fontos a magyar oktatás szempontjából. Ezért is fontos, hogy óvodáink minél jobb feltételekkel dolgozzanak.

– Miért is fontos a játszótér? Én fontosnak tartom azt, hogy a foglalkozások között minél többet töltsenek a gyerekek a szabadban. Mozogjanak, csúszdázzanak, hintázzanak! Ez mind fontos, mert fejleszti a mozgásukat, az egyensúlyukat, a logikai gondolkodásukat. Tehát ne csak bent legyenek, hanem kint is, az udvaron is töltsenek minél több időt! – mondja Bacsik Lőrinc Natália magyartanárnő, a Magyar Összefogás jelöltje.

Az óvodafejlesztési programnak köszönhetően a magyarcsernyei óvónők több továbbképzésre is eljutottak. Ott lesznek a hétvégén a Szegeden megtartandó továbbképzésen is.