2024. április 25., csütörtök

Szennyvízhálózat uniós normák szerint

Leskovac nyolcmillió eurót kapott Hollandiától a víztisztításra

Leskovacon végre megkezdődhet a szennyvízhálózat kiépítése, Goran Trivan környezetvédelmi miniszter és Henk van den Dool, Hollandia belgrádi nagykövete ugyanis ma 8 millió euró értékben vissza nem térítendő támogatásról írt alá megállapodást. Trivan rámutatott arra, hogy a projektum már elkészült és sikerült beszerezni minden engedélyt is, hogy Hollandia anyagi támogatásával most nekiláthassanak az építkezéshez, és a hulladékvizet fel tudják dolgozni.

Van den Dool elmondta, az uniós csatlakozás 27-es tárgyalási fejezete éppen a környezetvédelemmel foglalkozik, amelyek közül az egyik legfontosabb a szennyvíz feldolgozása. Az EU ez irányú elvárásait szolgálja az a vissza nem térítendő összeg is, amit a szennyvízhálózat kiépítésére adtak, és 17 helyi közösségben meg is valósulhat Leskovacon és környékén.

Goran Cvetanović, Leskovac polgármestere elmondta, a szennyvizet ezek után abba a víztisztítóba vezethetik, amit az EU 26 millió eurós támogatásából építettek fel. Az államtól kapott 602 millió dinárból pedig kollektort építettek, amelynek a munkálatai hamarosan befejeződnek.