2024. március 29., péntek

Ezer dollárért klikkelgetnek otthon

Már húszezren foglalkoznak internetes munkával Szerbiában, ez azonban nem számít eszményi tevékenységnek

Egyre több egyetemi végzettségű fiatal helyezkedik el Szerbiában a digitális munkalehetőségek piacán, a becslések szerint jelenleg mintegy 20 ezren keresik a kenyerüket az országban úgy, hogy interneten keresztül végzik a munkájukat. A legtöbbjük számítástechnikai, szoftverfejlesztési, kreatív technológiai feladatokat végez a számítógépen, a különféle nemzetközi foglalkoztatási platformokon. Weboldalakat készítenek, közösségi hálózatokon történő megjelenést szabályoznak, fordítói szolgáltatásokat nyújtanak, képzéseket tartanak, blogokat vagy egyéb felületeken megjelenő tartalmakat írnak. Az online végzett munka tavalyi indexe és a Világbank 2015-ben közzétett kimutatása szerint is elmondható, hogy országunk a világ első húsz állama közé tartozik az internetes munkahelyek száma tekintetében. Egyes kimutatások még messzebbre is elmentek: Szerbia Európában – Ukrajna és Románia mellett – az első három ország között van az internetes munkavégzések számát illetően.

Az „átlagos” szerbiai internetes munkás egy 33 éves férfi profiljának felel meg, aki a fővárosban él, és havonta nagyjából ezer dollár jövedelmet valósít meg az otthonról végzett munkájával – mutatott rá az adatokra a Politikai Kutatások Központjának nemrég közzétett jelentése. Ezen a munkaerőpiacon maguk a jelöltek találnak rá a lehetőségekre, nem kell tartaniuk a munkamódszereiket szigorúan felügyelő felettesektől, kizártnak számít a munkahelyi mobing, szóba se jöhet az, hogy protekció által jutnak munkahelyhez, de az sem, hogy elveszítik az állásukat más jelentkező jobb protekciója miatt. Ezek az előnyösnek nevezhető munkakörülmények, de mint minden egyéb állás esetében  az internetes munkának is van hátránya. Akik ekképp foglalkoztatják magukat, nem rendelkeznek semmilyen egészségbiztosítással, saját maguknak kell állniuk a különféle kezelések költségét, nem részei az ország „szociális hálózatának”.

HA NÉGY KEZÜK LENNE, AZ IS KEVÉS VOLNA

A digitális munkahelyeket a legtöbbször egyesült államokbeli, indiai és nagy-britanniai cégek kínálják fel. Jelena Šapić, a Politikai Kutatások Központjának munkatársa a téma kapcsán elmondta, nap mint nap sok információt hallunk ezekkel a munkalehetőségekkel kapcsolatban, de sokkal kevesebb szó esik a foglalkoztatottak valódi gazdasági és szociális helyzetéről.

– A szerbiai internetes foglalkoztatottak negyede egyszerre két vagy több platformon is dolgozik, kétharmaduknak állandó ügyfeleik vannak. A legtöbbször alapfokú, mesterfokozatú vagy doktori fokozattal rendelkeznek, egyébként ugyanez jellemző Európai Unió területén hasonló munkát végző személyekre is. A megkérdezettek harmadának programozási, szoftverfejlesztői ismeretei is vannak, 29 százalékuk szövegek írásával és fordítással foglalkozik, 22 százalékuk a legkülönfélébb kreatív ipari szolgáltatásokat nyújtja, például multimediális felületeken dolgozik. Megvan a lehetőség ebben a munkaerőpiacban, idővel minden bizonnyal további teret hódít majd, s az idősebb rétegeket is bevonja. Egyre több ügyvéd, orvos, közgazdász csatlakozik majd hozzá, elsősorban szerzői szövegek írásával – fejtette ki a részleteket Šapić.

AZ ÁLLAM MÉG NEM KAPCSOLT

A nők többsége írással, fordítással és képzésekkel foglalkozik. Azok, akik internetes munkát végeznek, elsősorban azért döntöttek így, mert nagyobb bevételre szerettek volna szert tenni, vagy mert egyszerűen nem találtak maguknak megfelelő „hagyományos” állást. A többségük külön értékeli azt a rugalmasságot, szabadságot is, amelyet az online munka végzése nyújt.

A belgrádi S. V. (23) a Freelancer platformon dolgozik, honlapokat tervez. Mint mondta, először  hobbiként kezdett az internetes munkával foglalkozni, ma viszont már egyre biztosabb abban, hogy ez lesz a fő állása egyetemi tanulmányainak elvégzése után. Egyedül arra panaszkodik, hogy az állam még mindig nem ismerte fel az ebben az ágazatban rejlő lehetőségeket, így a külföldi cégek tanácsadóként, szabadúszóként alkalmazzák a szerbiai munkásokat, akiknek önállóan kell gondoskodniuk az egészségügyi biztosításról.

A kimutatások szerint a férfiak átlag havi ezer dollárt, a nők heti 217 dollárt keresnek, az IT szektor jobban fizet, mint amennyit a fordításokért lehet kapni.