2024. március 29., péntek

MagyarZó Pistike messéi

Micsoda hétvége van mögöttünk, ámuldoza a Zacsek zomzéd. A macedón szavazók többsége a referendum bojkottálásával fityiszt mutatott az ország névváltoztatására, Zaev kormányfő szerint azonban, aki nem ment el szavazni, annak a véleménye nem is számít: ilyen faramuci dolog ez a demokrácia: mindenki úgy értelmezi, ahogy neki tetszik. Hashim Thaçi meg rendőrterminátorok társaságában csónakázott egyet a Gazivode vízerőmű mesterséges taván, úgy, mint régen atata és amama a Tiszán, az öreglány mái napig emlegeti, mi mindent összehordott neki akkor a fater. Azt nem tudni, hogy a koszovói államfő miket mesélt csónakázás közben, de akciójától Vučić kollégája úgy begurult, hogy ukmukfukk elrendelte a Szerbiai Katonaság legmagasabb szintű harci készültségét.

– Az a baj, zomzéd, ezekkel a balkáni vezetőkkel, hogy mind Nagy Sándornak képzeli magát – bölcselkedé atata –, holott még a Kis Pipinhez sem nőttek fel.

Amama pedig már napok óta totál úgy viselkedik, mint azok a talpig feketébe öltözött dilis csajok a suliban. Másról sem beszél, csak a jóképű vámpírokról. Tegnap kerek perec meg is mondta atatának, hogy vele vagy nélküle, ő elmegy őket megnézni Becskerekre.

– Miket beszélsz összevissza, Tematild? – kérdé atata.

– Nem hallottad a tévében, hogy jönnek a vámpírok Becskerekre, és majd énekelni fogják a Rama Lama Ding Dong című dalt, ugyanúgy mint régen? Emlékszel, ugye? – mondá amama, furcsán csücsörítve ajkait.

– Mindig csak nosztalgiáznál, Tematild, és közben összekevered a szezont a fazonnal. Nem a kilencvenes évek eleji belgrádi Vampiri slágeregyüttes érkezik majd Becskerekre, hanem a kínai befektetők, és nem énekelni, hanem üzletelni fognak, a Shan Dong Ling Long nevű vállalat közel egymilliárd dollárt fektet majd be a gumiiparba.

– Csak nehogy a tervezett évi 13 millió autógumi gyártása azt tegye majd a bánáti levegővel, amit az arzén tett a vízzel, amely hivatalosan már tizenöt éve ihatatlan a Béga-parti városban! – epéskedé a Zacsek zomzéd.

De a kínai prosperitás előszele nemcsak Becskereket csapta meg, hanem Zabadkán is érezteti hatását: ingyenes kínai nyelvtanfolyam indul a városban. Atata meg is jegyezte, hogy lassan már csak kétféle ember marad Zerbiában: aki németül tanul, hogy elmehessen, s aki kínaiul tanul, hogy maradhasson.

– Azt olvastam a zinterneten, hogy Zerbia lépcsőzetesen lép be az Európai Unióba: évente harmincezer polgára – jegyzé meg a Zacsek.

– Jaj, mi lesz velünk, idősebbekkel, ha ez a sok intelligens fiatal elmegy? – sopánkodá amama.

– Ugyan mi lenne?! – hűté őt le atata. – Majd importálunk mesterséges intelligenciát. Kínából. Olcsón.

De velem is ám nagy terveik vannak a zősöknek. A napokban elcsíptem, ahogyan amama lelkendezé atatának:

– Úgy örülök, Tegyula, hogy a Pistinkből rendes ember lesz.

– Miből sejted ezt, Tematild? – tamáskodá atata.

– Bemondta a rádió, hogy ezentúl majd a diákok söprögetnek, száraz levelet gereblyéznek, kaput festenek és ablakot mosnak az iskolában. Végre valami hasznosat is megtanítanak velük.

– Tematild, amiről te beszélsz, nem a tanterv része, hanem az iskola szabályzatának megsértéséért a diákra kirótt társadalmilag hasznos munka: büntetés gyanánt – magyarázá atata. – Bár amilyen a Pisti magaviselete, lehet, hogy mire kijárja az elemit, ezermester lesz belőle.

– Akár egyik-másik tanárra is ráférne a nevelő hatású fegyelmezés – kapcsolóda be a disputába a kukacos Zacsek zomzéd. – Némelyikük Facebook-profilja pedagógushoz nem illő ordenáréságokat tartalmaz, nem is csoda, ha szegény gyerekek nem tudnak úgy felnézni tanáraikra, mint ahogyan anno mi tettük.

– Ne legyen ennyire szigorú, zomzéd – csitítá őt atata –, a tanár is csak ember, és tetszik az magának, vagy sem, megváltoztak az idők. Meg ne legyünk álszentek, annak idején maga sem haragudott volna azért, ha az állig begombolkozott, bajszos tanárnő helyett egy tetovált, piercinges bombázó adta volna elő a számtant!

Atata szexista megjegyzésétől a Zacsek zomzéd lelki szemei előtt feltárult a régi ántivilág.

– Emlékszik még, Gyula zomzéd, hogyan festett a szovjet csoportszex?

– Ilyenekre, zomzéd, én már uopste nem emlékszem. Na hogyan?

– Két orosz – egy csecsen!

Mielőtt azonban még atata és a Zacsek ingoványos talajra kalandoztak volna, amama gyorsan másra terelte a szót, mondván, azt azért meg kell hagyni az oktatásügyiseknek, hogy nagyon jó ötlet, hogy a diákok egészségtelen pékáru meg sült krumpli helyett hamarosan zöldbabot, sárgarépát és spenótot kapnak uzsonnára.

– Kíváncsi vagyok én azért erre az iskolai reformkonyhára – kételkede a Zacsek –, az én Petim otthon sem eszik meg ilyesmit, nehezebb lesz beleerőltetni bármiféle zöldséget, mint a fizikatételeket.

Nyilván, hogy példát mutasson nekünk, lurkóknak, a fizikusunk is úgy gondolta, hogy nemet mond az egészségromboló életmódra, és befejezi a sonka-kolbász-szalonna alapú, kenyér-cukor-zsír kiegészítésű étkezést, helyette egészséges életmódot folytat. Hogy teljes legyen az átalakulás, sportolási szándékkal elment a konditerembe. Néhány percen belül már meg is mutatkozott az eredmény: elvégzett hat fekvőtámaszt, amikor egy kattanást hallott és hirtelen elfehéredett előtte a világ. Ahogyan mondá: akció – reakció, tiszta fizika. Úgyhogy gyorsan fel is hagyott ezzel a cudar egészséges életmóddal.

Na de, ha egy fizikatanárnak nincs is meg hozzá a kellő akaratereje, az államvezetés tesz róla, hogy megvédje őt önmagától.

– Ezentúl eltörölhetjük a szánkat, Tematild, a finom kocsonyától meg a körömpaprikástól – közlé bánatosan atata. – A kínaiak az összes disznólábat meg disznófejet elviszik az országból. Bölcs államfőnk szerint mi azt úgysem használjuk fel.

– Ne beszélj ostobaságokat, Tegyula! – hüledeze amama. – Hiszen én bármikor megyek is a henteshez, az emberek sorban állnak a disznólábért, disznófülért meg disznófarokért!

– Nyilván nem ugyanahhoz a henteshez jártok az elnök úrral – állapítá meg körmönfontan a fater, mire a Zacsek csak annyit szólt át a kerítésen:

– Valamivel mégiscsak ki kell fizetni az érkező kínai csúcstechnológiát!

Pistike, bánáti gumifoltozó és disznólábfaló vámpírrajongó