2024. április 25., csütörtök
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK – 2018

A nemzetépítés lehetőségeiről Zentán

Csütörtökön este a zentai Művelődési Ház kamaratermében Magyarok Vajdaságban – A nemzetépítés lehetőségei címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést Ternovácz István újságíró, Losoncz Dávid ügyvéd és Verebes Krnács Erika újságíró, előadóművész, a Magyar Összefogás jelöltjei részvételével, Czegledi Rudolf polgármester vezényletével.

Czegledi Rudolf köszöntőjében elmondta, a Magyar Nemzeti Tanács az elmúlt négy évben is sokat munkálkodott a nemzetépítés és a nemzetpolitika fejlesztésén: elég csak arra gondolni, hogy Szerbia és Magyarország között soha nem voltak ilyen magas szinten a politikai kapcsolatok, az anyaország pedig folyamatosan jelentős anyagi támogatást nyújt az itteni magyarságnak az MNT-n és a Prosperitati Alapítványon keresztül. A művelődési és oktatási projektumok mellett beindultak és sikeresen zajlanak a gazdaságfejlesztési programok, mindez pedig jelentős mértékben hozzájárul a szülőföldön maradáshoz és persze anyanyelvünk, identitásunk megőrzéséhez is. Czegledi kifejtette, az MNT fő célja, hogy megőrizze és továbbfejlessze a közösségünk által létrehozott értékeket, egyúttal abbéli reményének adott hangot, miszerint az MNT az elkövetkező négy évben még hatékonyabb érdekképviseletet és nemzetépítő programot fog majd megvalósítani.

Verebes Krnács Erika nagy költőink gondolatait idézve hívta fel a figyelmet a nemzet és a szülőföld jelentőségére, egyúttal az MNT-t úgy jellemezte, mint egyik fontos „őrizőt a strázsán”, amely az itteni magyarság ütőerén tartja ujját. Eredményei között kiemelte az új szerb–magyar szótár megjelentetését, a Tanyaszínház kavillói bázisának felépítését, az Európa Kollégium és a Zentai Magyar Kamaraszínház létrejöttét, a szabadkai zsinagóga felújítását, azzal összegezve mondanivalóját, hogy nemzeti tanács „jó ösvényt alakított ki, melyen ezentúl már csak járnunk kell”, és mivel elsősorban a fiatalokban gondolkodik – a jövőben gondolkodik.

Ternovácz István – mint „ellenzéki közegből érkező” – a minap elhunyt Kartag Nándor pályakezdő újságírókhoz intézett üzenetét citálva – miszerint soha ne pártoskodjanak, és ne legyenek hordószónokok – kezdte beszédét, majd kifejtette, miért vállal ő most mégis politikai szerepet: mert úgy látja, jelenleg olyan nemzetépítés folyik nálunk, amire eddig talán soha nem volt még példa. Kiemelte egyebek mellett a Petőfi Sándor Programot és a Kőrösi Csoma Sándor Programot mint a magyar kormány jelentős misszióit, egyúttal kifejtette, hogy a teljes Kárpát-medencében jelenleg a Vajdaságban a legkedvezőbb a magyar kisebbség helyzete. „Kegyelmi állapotként” jellemezte azt, amit ki kell használni – mivel nem lehet tudni, meddig fog tartani.

Losoncz Dávid megerősítette Verebes Krnács Erika véleményét, miszerint számos dolgot érzünk most természetesnek vajdasági magyarként, pedig ezek mögött legtöbbször az MNT kemény és kitartó munkája áll. Emellett a gazdaságfejlesztési program és a részarányos foglalkoztatás jelentőségére is felhívta az egybegyűltek figyelmét.