2024. április 20., szombat

Példamutatás a múltból

Nemzeti gyásznapunkon a vértanúkra emlékeztek Zentán

Batthyány Lajos grófra, az első felelős magyar kormány mártírhalált halt miniszterelnökére és az aradi vértanúkra emlékeztek tegnap Zentán a városháza oszlopcsarnokában. Az aradi vértanúk kivégzésének emléknapja, október 6-a nemzeti gyásznap a magyar kormány 2001-ben meghozott döntése értelmében, a Magyar Nemzeti Tanács 2005-ben elfogadott határozata alapján pedig ez a nap a vajdasági magyarság emléknapja is.

Gergely József felvétele

Gergely József felvétele

A rendezvényen kiemelten Batthyány Lajosra emlékeztek, akinek tiszteletére emléktábla áll Zenta legelőkelőbb épületének oszlopcsarnokában. A megemlékezés szónoka Homolya Ákos történelem–földrajz szakos tanár, a Rákóczi Szövetség Zentai Ifjúsági Szervezetének elnöke volt, aki ünnepi köszöntőjében arra igyekezett rámutatni, hogy a vértanúk példamutatása, hazaszeretete és hite útmutató lehet a mai ember számára.

– A büntetés tudata s végül az ítélet nem érte váratlanul ’48-as tábornokainkat, hiszen már a forradalom kezdete óta sejthették, hogy ha nem sikerül kivívni a függetlenséget, akkor nagy valószínűséggel halálos megtorlásban részesülnek. Ebben a sejtésben, sőt tudatban rejlik legelőször az aradi vértanúk példaadása számunkra. „Legyőztük a halált, mert bármikor készek voltunk elviselni azt” – erősítette meg Damjanich János honvédtábornok, az utolsó szó jogával élve. Emellett az aradi vértanúk példamutatása kiemeli még a hazaszeretet, az összefogás és az igaz ügybe vetett töretlen hit fontosságát. Az Aradon kivégzettek ugyanis társadalmi, nyelvi és vallási különbözőségeik ellenére is össze tudtak fogni, s együtt harcoltak a szabad, független, polgári Magyarországért. Tanuljunk tehát történelmünk nagy alakjaitól, nyújtsuk egymás felé kezünket, és egymást segítve haladjunk a jövő céljai felé!

Az eseményen Nagy Rózsa énekes működött közre, aki Az aradi tizenhárom balladája című éneket és Koncz Zsuzsa Hej, tulipán, tulipán! című dalát adta elő, 1849. október 6-a emléke előtt tisztelgve.

A nemzeti gyásznapra való emlékezésként a jelenlévők megkoszorúzták gróf Batthyány Lajos emléktábláját. Magyarország főkonzulátusa képviseletében dr. Menyhárt Attila vezető konzul helyezte el az emlékezés virágait, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Perpauer Attila, Zenta város önkormányzata nevében Czegledi Rudolf, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezete nevében Rác Szabó Márta és Bóbán József, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége képviseletében Gordán József és Berze József, a Magyar Mozgalom képviseletében Kajári Ferenc és Kajári Irén, a Rákóczi Szövetség Zentai Ifjúsági Szervezete nevében pedig Homolya Ákos helyezte el a kegyelet koszorúját.

Az emlékező műsort a hazaszeretet versével, a Szózattal zárták.