2024. április 19., péntek

Utazás a világ körül egy perc alatt

Csütörtökön este izgalmas bemutatót láthattunk a Szerb Nemzetiben, a darabot ma ismét színre viszik

Az előadás felhívás arra, hogy mindenben egyesüljünk, amiben egyformák vagyunk – vallási, faji, nemi és más különbözőségektől függetlenül.

Ugyanazon a napon, egyetlen perc leforgása alatt ott lehetünk a világ 25 különböző pontján: a Hawaii-szigeteken, Portugáliában, Kurdisztánban, Burmában, Ausztráliában, Oroszországban és másutt. Ezt éljük meg a Szerb Nemzeti Színházban, ahol a Pera Dobrinović színpadon megnézhetjük az Utazás a világ körül egy perc alatt (Put oko sveta za 60 sekundi) c. drámát. A NIN-, a Sterija- és a Legolvasottabb Könyv Szerzője díjas, belgrádi Vladimir Arsenijević író szövegét az újvidéki Mia Knežević alkalmazta és állította színpadra Đorđe Petrović dramaturggal együttműködve.

Az alkotógárda egy vidám csoportja a média tájékoztató után (Bozsóki Valéria felvétele)

Az alkotógárda egy vidám csoportja a média tájékoztató után (Bozsóki Valéria felvétele)

Nagy élmény egy napon, egyetlen perc leforgása alatt beutazni a világot. Ilyen elképzelhetetlenül rövid idő alatt a kiválasztott élettörténetek tanúságai, döntő pillanatok, különös emberi sorsok tárulnak elénk. Ez afféle csoportportré a világ tájain tett utazásról, különféle kultúrákról, társadalmi helyzetekről, szokásokról – mondta Milovan Filipović, a színházdrámai társulatának megbízott vezetője az előadással kapcsolatos médiatájékoztatón.

A darab írója többek között kijelentette, hogy a rendező elégedett a dramaturg, és nem utolsósorban a színészek munkájával. A színészek a színpadon meggyőzően testesítik meg a globális többszínűséget, amelyben élünk, s amelyet mi, hasonlóságaink és különbözőségeink ellenére egymással megosztunk a földön.

A fiatal, újvidéki rendezőnő, akit 2012-től napjainkig már több díjjal kitüntettek, elmondta: a darab felhívás, hogy tudatosítsuk annak a pillanatnak a fontosságát, amelyben élünk. Ugyanakkor felvetődik a kérdés, képesek vagyunk-e hinni abban, hogy nem vagyunk egyedül a világon, hogy csak piciny részei vagyunk egy nagy diszharmóniának, amely mégis egészet képez? Illetve van-e jogunk csak a magunk kis, személyi érdekeivel törődni, vagy ennek ellenére lehetséges minden pillanatban megtenni valamit, hogy kis világítótorony, a reménység pislákoló fénye legyünk a totalitarizmus sötétségében?

Tapasztalt és fiatal színészgárda együttes munkájának eredményét láthatja a közönség: Sanja Ristić Krajnov, Milica Trifunović, Draginja Voganjac, Jovana Mišković, Alisa Lacko, Peđa Marjanović, Radoslav Milenković, valamint Dušan Vukašinović, Marko Savković, Aljoša Đidić és Jugoslav Krajnov alakítják a szerepeket, egyesek több szerepet is.

Aki nem jutott el a bemutatóra, ezt a sok kérdést felvető, izgalmas darabot még ma, október 6-án is megnézheti.