2024. március 29., péntek

Zöld terület helyett lakóépület

Elveszítették a csatát az „élhető városért” küzdő újvidékiek

A Jovan Subotić és a Kiszácsi utca kereszteződésénél most egy kisebb zöld terület helyezkedik el, a környéken élő polgárok azt szerették volna, hogy megmaradjon ilyennek. A városatyák azonban más véleményen vannak.

Nyilvános vitát tartottak az újvidéki képviselő-testület épületében, amelyen a területrendezési bizottság és a polgárok képviselői is részt vettek. A lakók és a zöldet kedvelők 1200 aláírást gyűjtöttek és 300 ellenvetést nyújtottak be annak érdekében, hogy megőrizzék a Jovan Subotić és a Kiszácsi utca kereszteződésénél, a Marija Trandafil térrel szemben lévő zöld területet. A területrendezési bizottság és az Urbanizam közvállalat illetékesei azonban nem fogadták el a polgárok érveléseit, minden indítványt visszautasítottak.

A Jovan Subotić és a Kiszácsi utca kereszteződésénél most egy kis, zöld oázis van, sokan itt sétáltatják kutyáikat, ennek hamarosan vége (Szeli Balázs felvétele)

A Jovan Subotić és a Kiszácsi utca kereszteződésénél most egy kis, zöld oázis van, sokan itt sétáltatják kutyáikat, ennek hamarosan vége (Szeli Balázs felvétele)

Az Urbanizam képviselői azzal érveltek, hogy a szóban forgó parcella az elmúlt évek területrendezési terveiben is építkezési területként szerepel. Annyi a különbség, hogy régebben háromemeletes lakóépületet terveztek, aztán négyemeletest, majd a legújabb terv szerint nyolcemeletes épül. Az Urbanizam képviselője elmondta, tiszteletben tartották a polgárok nyilvános területek iránti érdeklődését, mert nyilvános területen helyezkednek el többek között az egészségház és az általános iskola is. Ami a zöld területeket illeti, az Urbanizam szerint nincs gond, ott van a Duna park, a Futaki park és más városi parkok is, a Kraljević Marko utca körüli részen pedig hamarosan egy új parkot létesítenek.

A vitába bekapcsolódott Dušan Miladinović, az Urbanizam igazgatója is, aki azt kérdezte a polgároktól, hogy miért nem tiltakoztak 1999-ben, vagy 5-6 évvel ezelőtt, amikor szintén változott a területrendezési terv. Miladinović elmondta, hogy az újvidéki önkormányzat törődik a zöld területekkel, jelenleg két parkot hoznak létre, egyiket az Európa sugárúton, a másikat az Újtelepen alakítják ki. Az Urbanizam képviselői a vitán többször elmondták, hogy a befektető már megkezdte az előmunkálatokat és a környező parcellák felvásárlását – olvasható a 021.rs hírportálon.

A sok veszekedés közben a polgárok többek között felvetették azt a kérdést, hogy miért részesítik előnyben a befektetőket, és miért nem veszik figyelembe a polgárok akaratát? Az Urbanizam igazgatója azt válaszolta, nem igaz, hogy a befektetőknek kedveznek, nagyon sok olyan kérelmet elutasítanak, amelyek a befektetők részéről érkeznek, csak erről a nyilvánosság nem tud. Miladinović felhívást intézett a polgárokhoz, hogy a jövőben minél nagyobb számban vegyenek részt a környező lakónegyedek területrendezési terveinek a kidolgozásában!

A területrendezési bizottság majd csak ezután dönt véglegesen a szóban forgó zöld terület sorsáról, de nagyjából borítékolható, hogy zöld fényt adnak a lakóépület építéséhez, erről viszont csak a következő képviselő-testületi ülésen bizonyosodhatunk majd meg.