2024. április 20., szombat

Lángos és futóverseny

A gyermekheti programok sikerességéhez a civil szervezetek is hozzájárultak Kishegyesen

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolában a pénteken záruló gyermekhéten számos program várt a diákokra, volt többek között aszfaltrajzolás, mozizás, sportnap, fordított nap, kisállat-kiállítás, játéknap, kincsvadászat stb. A programok sikerességéhez civil szervezetek is hozzájárultak, a Nők Kishegyesi Fóruma lángossal lepte meg az iskola összes tanulóját és alkalmazottját.

– A gyerekek számára harmadik alkalommal szerveztünk lángossütést. Két alkalommal a tanév végén leptük meg őket, az idén pedig a gyermekhét alkalmából. A lángos akciót a női fórum szervezte, de részt vett benne a Kishegyesi Nyugdíjas Egyesület, illetve a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Dália kézimunkacsoportja. Fontos elmondani, hogy a lángoshoz a hozzávalókat a falu polgárai adták össze, ki mit tud adni alapon. Felhívásunkat követően szinte azonnal összejött minden hozzávaló, ami azt jelenti, hogy a lakosság körében is nagy visszhangja van az akciónak. A gyerekek is nagyon várják ezt az alkalmat, amikor hagyományos „dombos” lángossal vendégeljük meg őket – mondta el lapunknak Zsidai Erzsébet, a Nők Kishegyesi Fórumának elnöke, majd azt is megtudtuk tőle, hogy a női fórum és a másik két szervezet aktivistái összesen kb. 450 lángost készítettek.

Ugyancsak a gyermekhét ideje alatt szervezett futóversenyt az általános iskola felsősei számára a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete. Ezzel egy országos akcióhoz csatlakoztak, mondta el lapunknak Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára.

– A Szerbiai Vöröskeresztnek már évek óta van egy bejáródott akciója, amelynek neve Futás a boldogabb gyermekkorért. Ezt az akciót valósítottuk meg az iskolával karöltve. A célja az volt, hogy felhívjuk a gyermekek figyelmét az egészséges életmód fontosságára. A felsős gyerekek a nagy parkban megtartott futóversenyen korosztályonként indultak, külön a lányok és külön a fiúk. A három legjobb helyezést elérőt csokoládéval ajándékoztuk meg, amit a kishegyesi helyi közösség biztosított – számolt be a titkár, majd arról is szólt, hogy a futóverseny mellett tartottak egy elsősegély-bemutatót is, az iskola elsősegélycsapatának közreműködésével. Ezzel a gyerekek figyelmét szerették volna felhívni, hogy hamarosan indul az elsősegély-tanfolyam az iskolában.

Halász Zoltán testneveléstanár lapunknak elmondta, hogy a gyerekeknek 300 méteres távot kellett lefutniuk. A felsős diákoknak 60- 70 százaléka vett részt a versenyen, ami kb. 110 gyereket jelent. A versenyen részt vettek atlétikával foglalkozó diákok is, az ő számukra ez egy próba volt a versenyszezon előtt. Három lány és két fiú futotta le a 300 méteres távot 50 másodperc alatt, ami jó eredménynek számít, hallottuk Halásztól.