2024. április 25., csütörtök

Megemlékezés Eleméren

Az MNT tisztségviselői a szobor előtt (Ótos András felvétele)

Az MNT tisztségviselői a szobor előtt (Ótos András felvétele)

Pásztor István rója le kegyeletét (Ótos András felvétele)

Pásztor István rója le kegyeletét (Ótos András felvétele)

Vajdaság magyarsága október hatodikán, a bánáti Eleméren, Kiss Ernő honvédtábornok sírjánál, gyászmisével és koszorúzással rótta le kegyeletét az 1848-as Forradalom és Szabadságharc hősei előtt.

Gyászmisével kezdődött a mai megemlékezés a Szent Ágoston emléktemplomban, melynek szentélye alatti kriptájában nyugszik Kiss Ernő. A gyászmisét, paptestvéreivel msgr. Miocs József, a szabadkai Paulinum rektora celebrálta. Az egybegyűltekhez szólt Szilágyi Zoltán, református lelkész is. Kiss Ernőnek a templomkertben két éve felállított szobránál pedig Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott megemlékező beszédet.

A megemlékezés végén az anyaország, a politikai pártok, önkormányzatok és civil szervezetek képviselői elhelyezték a kegyelet virágait Kiss Ernő szobránál, megkoszorúzták a szentély alatti sírját és elhelyezték a kegyelet virágát a templom homlokzatán álló emléktáblára. Magyarország nevében Pintér Attila nagykövet és Babics János szabadkai főkonzul koszorúzott. A pártok közül a VMSZ és a Magyar Mozgalom képviseltette magát.