2024. április 25., csütörtök
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Kitartanak szülőfalujuk mellett

Bánáti családokat látogattak meg

Nyolc bánáti családot látogattak meg tegnap a Magyar Összefogás jelöltjei, hogy a közvetlen beszélgetéseken tapasztalatot gyűjtsenek a jövőbeni munkához.

Sokadalom Bakoséknál (Fotó: Kecskés István)

Sokadalom Bakoséknál (Fotó: Kecskés István)


Másfél évtizede Lukácsfalván még 32 család foglalkozott konyhakerti növények termesztésével. Ma hat-hét család él kertészetből. A faluban mintegy háromszázan élnek. Bakosék kertészete a legnagyobbak között van. A két családban összesen hat gyerek van. Bakos Edit elmondása szerint nem könnyű a gyerekeket naponta eljuttatni az iskolába, de eljutni a piacra is a friss áruval. A faluból sokan elköltöztek, ma talán háromszázan vannak. Az iskola megmaradása is bizonytalan, de a család kitart a szülőfaluja mellett.

– Találkozva a mai napon az erzsébetlaki, a lukácsfalvi, illetve a szentmihályi családokkal, olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy igenis fontos az, amit a Magyar Nemzeti Tanács az elmúlt időszakban tett, illetve amit tesz a magyar családok érdekében. Hiszen számtalan formában és folyamatosan van jelen a magyar családok életében. Hiszen támogatjuk az oktatást, a gyermekek iskoláztatását, nagyon sok formában, egészen az óvodás korosztálytól az egyetem befejezéséig – mondta Jerasz Anikó az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

Balanyiék biotermeléssel foglalkoznak. Azt tapasztalják, hogy az egészséges élelmet egyre jobban megbecsülik. A család legfiatalabb tagja a tanulás mellett szintén besegít a munkába.

– Harmadik éve kapom az ösztöndíjat, és a családi vállalkozás mellett jól jön még ez a plusz pénz. Ha befejezem a három évet, szeretném folytatni és a családi vállalkozáson belül alkalmazni a megszerzett tudást – mondta Balanyi Réka egyetemista.
Molnár Attila, a Magyar Összefogás jelöltje szerint a Magyar Nemzeti Tanács munkáját igazolja az is, hogy szinte minden bánáti magyar gyerek részesül valamilyen iskoláztatási támogatásban.