2024. április 24., szerda
IFJÚSÁGI OLIMPIA

Surján a vegyes párostól remél dobogót

Milák és Késely a favoritok

Október 6. és 18. között Buenos Aires ad otthont a III. ifjúsági olimpiai játékoknak. A szervezők több mint 200 ország közel 4000 sportolóját, sportvezetőjét várják az argentin fővárosba, az esemény hivatalos honlapja szerint 32 sportág 286 versenyszámában hirdetnek majd győztest, és 1250 érem talál gazdára.

A szerb csapat 16 sportolóból áll, közülük a gyorsúszó Anja Crevar a legtapasztaltabb, ő már a riói olimpián is részt vett. Buenos Airesben 200 és 400 méter gyorson versenyez majd: Az időeredményeim alapján éremért küzdhetek majd. Rióban mindössze 16 éves voltam, most az idősebbek közé tartozom, ami kicsit furcsa számomra. Várakozáson felül szeretnék teljesíteni, a döntő a minimális elvárás.”

A küldöttség másik dobogóesélyese a bácsföldvári Surján Szabina asztaliteniszező, aki jelenleg vezeti az ifjúsági európai ranglistát, az ifi-világranglistán pedig a 3. helyen áll: Egyéniben az ázsiaiak biztos tarolnak, viszont jó lenne a legjobb 16 között végezni. Vegyes párosban a svéd Truls Moregarddal indulok, aki jelenleg a legjobb ifi Európában, jó formában van. Úgy érzem, lehet esélyünk felállni a dobogóra.”

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közlése szerint a magyarok 20 sportágban indulnak, a küldöttség 79 tagot számlál. A csapat legfőbb aranyvárományosának Milák Kristóf és Késely Ajna számít, hiszen a két úszótehetség már a felnőttmezőnyben is letette névjegyét: Milák tavaly a budapesti világbajnokságon ezüstérmes lett 100 méteres pillangóúszásban, majd a korosztályos vb-n négy aranyérmet gyűjtött, idén pedig 200 méteren nyert Európa-bajnokságot a felnőttek között, míg Késely az utolsó rövid pályás Eb-n három gyorsúszószámban végzett dobogós helyen.

A magyar csapat a korábbi két nyári ifjúsági olimpián – 2010-ben Szingapúrban és 2014-ben Nankingban – az országok közötti nem hivatalos rangsorban egyaránt a nyolcadik helyen zárt.