2024. március 28., csütörtök

Romániai népszavazás - A politikai pártokat teszik felelőssé a kezdeményezők az alacsony részvételért

A politikai pártok "általános bojkottját" tette felelőssé vasárnap délután kiadott közleményében a romániai alkotmánymódosítást kezdeményező Koalíció a családért nevű, egyházi hátterű ernyőszervezet azért, hogy a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról rendezett kétnapos népszavazáson a részével elmaradt a várakozásoktól.

A központi választási bizottság (BEC) mintavételezésen alapuló becslése szerint vasárnap 16 óráig (a szombaton leadott voksokat is beleértve) országszerte megközelítőleg 2 millió 782 ezer választópolgár járult az urnákhoz, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 15,21 százaléka.
Ahhoz, hogy egy referendum érvényes legyen, a választói névjegyzékben szereplők legalább 30 százalékának részt kell vennie a szavazásban.

A kezdeményezők szerint a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) "országos bojkottja" egyértelművé teszi, mennyire hamis volt az a "rendszerváltás óta precedens nélküli félretájékoztatás", miszerint ez a PSD, illetve Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök referenduma.

A Koalíció a családért azzal vádolja a kormányt, hogy felületesen és szakszerűtlenül szervezte meg a névszavazást. A kezdeményezők kétszínűséggel vádolják az alkotmánymódosítást a parlamentben megszavazó pártokat, mondván, hogy hivatalos állásfoglalásaik ellenére a politikai-, közigazgatási-, médiacsatornákon keresztül valójában aláásták a keresztény egyházak és felekezetek részvételi felhívásait.

Az alkotmánymódosítás kezdeményezői "egy utolsó" felhívást intéztek az "országos bojkott" azonnali beszüntetésre, amely szerintük elsősorban a romániai keresztények ellen irányul.
A szavazóhelyiségek vasárnap este 21 óráig tartanak nyitva.