2024. március 29., péntek

Megkezdődött a szavazás Bosznia-Hercegovinában

Általános választásokat tartanak Bosznia-Hercegovinában, a szavazóhelyiségek ma reggel hét órakor nyíltak meg.

Az ország mintegy 3,35 millió választópolgára a kollektív államelnökség három tagját, az országos parlament képviselőit, a két országrész parlamentjeinek képviselőit és a tíz kanton képviselő-testületeinek tagjait választja meg, illetve dönt a boszniai Szerb Köztársaság elnökének és két alelnökének személyéről is. Ez a nyolcadik általános választás az ország 1995-ös megalakítása óta.

A 3,35 millió szavazópolgár ma 7497 jelölt közül választhatja ki az ország különböző szerveinek 518 leendő tagjait.
Politikai elemzők szerint nem lehet jelentős átrendeződésre számítani, a választók várhatóan a korábbiakhoz hasonlóan most is saját nemzetiségük pártjaira szavaznak majd, ez pedig azt jelenti, hogy a választás után sem lesznek radikális változások az országban, és az uniós csatlakozáshoz szükséges reformintézkedések végrehajtása sem gyorsul fel. A közvélemény-kutatások szerint alacsony lesz a részvétel, a szavazópolgároknak a fele várhatóan nem járul az urnák elé. 
A szavazóhelyiségek 19 óráig tartanak nyitva, a voksolás előzetes eredményei késő este várhatók, a végleges eredményeket pedig 30 napon belül közlik.