2024. április 19., péntek

Vučić Koszovóról

Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić kijelentette, Koszovóban soha nem állított fel semmilyen etnikai felosztást, és úgy véli, hogy a szerbeknek és az albánoknak kompromisszumos megoldást kell találniuk.

Az orosz RT televíziónak adott interjújában azt mondta, azt nem lehet, hogy az albánok mindent megkapjanak, a  szerbek pedig semmit, és ettől Szerbia soha nem állt el.

Oroszország azt mondta, hogy rendben van, ha Szerbia beleegyezik abba, ami összhangban van a nemzetközi joggal, másrészt viszont egyértelmű válaszokat kaptunk egyes EU-s országoktól, amelyek teljesen ellene vannak a folyamatnak, mert Szerbia így megnyitja Pandora szelencéjét, közli a szerb elnök nyilatkozatát a Sputnik.

Vučić kiemelte, nem egyezik ezzel, és rákérdezett, vajon ki volt az, aki kinyitotta Pandora szelencéjét amikor elismerték Koszovót, amely egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét.

- Amikor azt mondják nekem, hogy nem akarják megváltoztatni a határokat, azt válaszolom, hogy rendben van, mert ez azt jelenti, hogy Koszovó Szerbia része, mire azt a választ kapom, hogy csak tíz évvel ezelőtti változtatásokat fogadnak el - mondta Vučić. Feltette a kérdést: hol vannak itt akkor az elvek?

A riporter állítása szerint Szerbia jó viszonyban van a NATO-val, aki nem tett semmit, amikor az incidens történt a Gazivode-tónál, Vučić azt mondta, hogy Szerbia nem olyan nagy és erős, mint Oroszország, nem tudja  mindenkinek megmondani azt amit gondol, és meg kell őriznie békét és stabilitást a régióban.

Kommentálva annak lehetőségét, hogy az Európai Unió követeli Szerbiától, hogy vezessen be szankciókat Oroszország ellen, Vučić elmondta, hogy már öt éve folymatosan ezt hallgatja. Szerinte várni kell, hogy ez megtörténik-e, és amennyiben igen, akkor milyen formában.

Mindez mellett pedig majd meglátjuk, hogyan fest Európa öt-hat év múlva. Ez ugyanis az utolsó kötelességünk lenne az EU-s csatlakozás előtt, a legfontosabb kötelességünk viszont megoldani a koszovói kérdést. Bízom benne, hogy elég erősek leszünk ahhoz, hogy mindenki tisztelje Oroszország iránti álláspontunkat – modta a szerb elnök.

A kérdésre, hogy változott-e valami az USA és Szerbia viszonyait illetően Donald Trump elnökké választását követően Vučić azt válaszolta, a szerbek jobban kedvelik Trumpot, mint Barack Obamát.

- A szerbek úgy vélik, a demokraták okolhatók a Szerbia elleni agresszió miatt, és támogatták a republikánus pártot. Trump meglehetősen szokatlanul viselkedik. Keveset tudunk az elnök balkáni politikájáról, de John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó legalább feltárta a lehetőségeket a Belgrád és Pristina közötti tárgyalások folytatására, s mi ezt tiszteletben tartjuk – mondta Aleksandar Vučić.