2024. április 19., péntek

Vigyázzunk a gyerekekre!

Nem kell megijedni, de oda kell figyelni a biztonságra

Az elmúlt időszakban több hír jelent meg arról, hogy ismeretlenek gyerekeket próbálnak elrabolni iskolák környékéről. A héten a belgrádi Žarkovón és Újvidéken történt ilyen esetről értesült a közvélemény. A rendőrség mindkét ügyben nyomozást indított, ám az ilyen hírektől, esetektől függetlenül is fontos odafigyelni gyerekeink biztonságára.

Szakállas Zsolt, a Tartományi Oktatásügyi Titkárság altitkára kérdésünkre elmondta, hogy egyelőre nem érkezett hozzájuk hivatalos bejelentés az újvidéki ügy kapcsán. Amellett, hogy tanfelügyelőségi osztályuk már utasította a vajdasági iskolák igazgatóit arra, hogy tegyenek meg mindent a hasonló események elkerülése érdekében, a szülőknek is azt tanácsolják, fokozottan figyeljenek gyerekeik biztonságára:

Bár nem tudunk semmi biztosat, az ügy súlyából kifolyólag kellő mértékben kell foglalkozni vele.

Hogy hogyan garantálhatja a szülő a gyerek biztonságát anélkül, hogy megijesztené őt, arról szakembereket kérdeztünk meg. Egy neve elhallgatását kérő, általános iskolában dolgozó iskolapszichológus azt javasolja, hogy a szülők beszéljenek a gyerekükkel a biztonságos közlekedésről:

Figyelni kell arra, hogy ne ijesszük meg a gyereket, csak beszéljük át vele a lehetséges veszélyhelyzeteket. Tudnia kell például, hogy ne menjen el idegenekkel, és hogy társaságban mindig nagyobb biztonságban van, mint egyedül.

Szepesi Zoltán, a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont iskolapszichológusa, aki maga is két kisgyerek édesapja, azt mondja, nagyon körültekintően kell megközelíteni a problémát:

Ilyen esetekben nagyon könnyen kialakul egy hisztéria a közösség részéről, hiszen a gyerekeinkről van szó, akik számunkra a legfontosabbak, így minden érzelem hatványozottan jelenik meg. Ha a szülőnek vannak belső félelmei, akkor azok egy ilyen hír hatására életre kelnek. A gyerekeket azonban nemcsak ilyen hírek esetén kell óvni, hanem folyamatosan, kiskoruktól kezdve figyelmet kell fordítani a biztonságukra. Meg kell velük beszélni, milyen föltételek mellett és kinek az autójába ülhetnek be, hogyan jutnak haza az iskolából, és azt is, hogy kétes esetekben mindig szóljanak a tanító néninek vagy az ügyeletes tanárnak. A szülők figyelmét fel kell hívni arra, hogy beszéljenek a gyerekkel az alapvető biztonságról, és az iskolának is felelőssége, hogy amikor ilyen hírek szárnyra kapnak, jobban odafigyeljenek a gyerekekre.

Hozzátette, hogy az ő intézményük, bár középiskolásokról van szó, szintén odafigyel a tanulók biztonságára. Beszélgetnek erről a gyerekekkel, tájékoztatják a szülőket, az ügyeletes tanár pedig szemmel tartja az iskola közelében parkoló autókat.