2024. április 24., szerda

„Szerettünk a tatával lenni''

Az adorjáni Csikós Istvánt minden jel szerint baleset érte

Adorjánon hétfőn nyoma veszett a 68 éves Csikós István helybeli lakosnak. A falubeliek közül, akik jól ismerték, többen a keresésére indultak, de sem kedden, sem szerdán nem találták meg. A Tisza-parti erdőben azonban előkerült a férfi fehér kerékpárja és sapkája. A nyomokból ítélve a 17 éve rokkantnyugdíjas Csikós István a Tisza töltéséről a nyárfaerdőn át kerékpárjával a fák között egészen a folyó széléig hajtott, leesett a bicikliről, és a lendülettől a folyóba zuhant.

A Tiszába fulladt Csikós István egyik unokája, Ördög Alen, aki rendre jól szerepel a Nemzeti Vágtán, elmondta, hogy a testvérével Oromhegyesen élnek, de sokat jártak Adorjánra, szerették a nagytatájukat.

Ördög Alen (Gergely József felvétele)

Ördög Alen (Gergely József felvétele)

– Gyakran lementünk a falu melletti Tisza-partra, ahol az erdőben sokáig volt a tatának egy lakókocsija. Mikor még kicsik voltunk, nyaranta szép napokat töltöttünk együtt. Lent aludt velünk a lakókocsiban. Sajnos a tata már hosszú ideje beteg, gyenge volt, az egyik fele szinte teljesen le volt bénulva, nem tudott már dolgozni, rokkantnyugdíjba került, de azért aktív maradt, nem akart tétlenül otthon ülni, eljárt a helyi futballcsapat meccseire. Korábban ő is sportolt, birkózott is. Mindenki szerette, megbecsülte a munkahelyén is, a magyarkanizsai ládagyárban munkavezető is volt – emlékezett vissza az unoka.

– Megnéztem a helyet, ahol a biciklit megtalálták, valószínűleg a töltésről egészen a bokros, gazos vízpartig gurult a kerékpárján, már nem tudott megállni, és belefordult a Tiszába. Azon a helyen a part mintegy két méter magas, hirtelen mélyül a víz, amely most már elég hideg, onnan egy egészséges ember számára is komoly erőfeszítésbe tellett volna felkapaszkodni a meredek, majdnem függőleges partra. Vasárnap még ott volt nálunk, Oromhegyesen volt búcsú, de akkor is sietett haza a meccsre, egy mérkőzést sem hagyott volna ki sosem. Nem tudjuk, milyen céllal ment le hétfőn délután a Tisza- partra, mindig ment valahova, nem tudott tétlenül otthon ülni. Ott történt az eset, ahol korábban a lakókocsi állt, hogy miért jött le ide a folyópartra, sajnos már nem tudhatjuk meg. Augusztusban volt hatvannyolc éves - tette hozzá Alen.

Törteli Károly: Itt találtuk meg a vízbe fulladt férfit (Gergely József felvétele)

Törteli Károly: Itt találtuk meg a vízbe fulladt férfit (Gergely József felvétele)

Az adorjáni Törteli Károly motorcsónakjával és két helybeli ismerőse, Bilicki László és Újhelyi Róbert társaságában csütörtökön délután ismét vízre szállt, abban a reményben, hogy megtalálják a hétfőn eltűnt Csikós Istvánt, aki a folyóparton talált nyomokból ítélve a Tiszába esett, és már három napja hiába keresték. Attól a helytől indultak el a Tisza szélében a vízfolyás irányában, ahol a sapkáját és a kerékpárját megtalálták. Korábban is keresték már, de akkor nem találták meg a szerencsétlenül járt embert.

– A Tisza folyása le van lassulva, arra számítottunk, hogy a víz nem vihette messzire a part közelében vízbe esett Istvánt. Nem sokáig kellett keresgélni, a vízbe esés helyszínétől valamivel több, mint száz méterre a folyó szélében hason fekve lebegett – mondta.

Az áldozat felesége, Csikós Julianna elmondta még, hogy a férje a betegsége ellenére továbbra is gyakran lejárt a Tisza-partra, az erdőbe, szeretett ott lenni, ahol korábban a család lakókocsija állt, amelyet eladtak, mert többször feltörték.

– A kerékpárja lent volt a fák között. Hétfőn, amikor én Zentáról hazaértem Adorjánra, megebédeltünk, ő pedig felült a biciklire, és elment hazulról, hogy megnézze, lesz-e focimeccs. Szombaton és vasárnap is volt meccs, azért kellett egy órával előbb hazajönni az oromhegyesi búcsúból, mert látni akarta a vasárnapi mérkőzést. Hétfőn már nem volt meccs, mégis azt mondta, hogy megnézi, hátha lesz valami a pályán. Máskor is el-elment otthonról, nem tudott egy helyben maradni, a betegsége ellenére hajtotta a kerékpárt is, nem gondoltam, hogy baja eshet – mondta a szerencsétlenül járt férfi felesége.