2024. április 19., péntek

Fontos a diákok támogatása

Kevi és fölsőhegyi családoknál jártak a Magyar Összefogás jelöltjei

Perpauer Attila, Györe Decsov Emese és Bajusz Koncz Ágnes Keviben élő családokat látogattak meg. A Kecskeméti családban két fiatal is a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjasaként folytatja felsőfokú tanulmányait: Krisztina menedzsmentet tanul, Árpád a tanítóképzőre jár.

Györe Decsov Emese, Bajusz Koncz Ágnes és Perpauer Attila (Gruik Zsuzsa felvétele)

Györe Decsov Emese, Bajusz Koncz Ágnes és Perpauer Attila (Gruik Zsuzsa felvétele)

– A szabadkai Közgazdasági Egyetem harmadik évfolyamos hallgatója vagyok. Az MNT ösztöndíjprogramjának most már harmadik éve vagyok részese, tavaly megkaptam a szerb köztársasági ösztöndíjat is, valamint a demonstrátori ösztöndíjban is részesültem. Mindez nagyon sokat segít nekem és a szüleimnek, enélkül például nem tudnék lakásban lakni, ez pedig kihatna a tanulmányi eredményeimre. A testvérem, Árpád idén kezdte a tanítóképző kart, így már ketten kapjuk az MNT ösztöndíját – mondta Krisztina, aki azért döntött az itthon maradás mellett, mert ragaszkodik a családjához, a barátaihoz és az itthoni környezethez, amely szerinte minden külföldön kecsegtető anyagi hasznot felülmúl.

Bajusz Koncz Ágnes szerint a Magyar Összefogás igen sokat tud tenni a magyar közösségek megmaradásáért, Györe Decsov Emese pedig elmondta, abban bízik, hogy a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíja segíteni fog a magyar ajkú diákoknak a tanulásban. Perpauer Attila azt hangsúlyozta, hogy az MNT az óvodától a felsőoktatásig végigkíséri a diákokat, és igyekszik minden szükséges támogatást megadni a számukra.

– A Magyar Nemzeti Tanács támogatási programja a kevi családokat rendkívüli módon segíti, például az óvodafejlesztésen, az első osztályosok beiskoláztatási csomagjain, az iskolafejlesztéseken vagy a felsőoktatási ösztöndíj-támogatásokon keresztül. A tanulókat abban segítjük, hogy eljussanak a felsőoktatási intézményekbe, megtanuljanak szerbül, ezért szervezzük meg a szerb nyelvi felzárkóztató programot, amelyre szintén nagy igény mutatkozik.

A szintén kevi Varga Kitti Magyarországon fejezte be a középiskolát, ezután döntött úgy, hogy hazajön, és itthon folytatja tanulmányait, aminek befejeztével dolgozni is itthon kezd majd el. A Magyar Összefogás jelöltjei további két kevi családhoz látogattak el: Kis Bicskei Zsolthoz és családjához, valamint Kállai Ninához és családjához.

A kevi látogatásokkal egy időben Fölsőhegyen is jártak a lista jelöltjei. Dolinszky Gábor és Péter Krisztina Rekovics Ervint, Kocsis Attilát, Morgulov Albertet, Hanák Szibillát és Fleisz Editet, valamint családjukat látogatták meg otthonukban.