2024. április 18., csütörtök

A megvalósult Fantázia

Hittel és tettrekészséggel juthatunk el a célok eléréséig – A Nemzeti Vágta győztesének ünnepélyes fogadása Temerinben
Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A vajdasági az első olyan határon túli magyar közösség, amelyből valaki nyerni tudott a Nemzeti Vágtán Budapesten. Nagy Arnold egy, a nevéhez méltóan versenyző temerini ló, a Szabolcski Roland tulajdonában levő Fantázia nyergében első helyezést ért el az idei megmérettetésen, így, ahogyan egyik korábbi írásunkban már megfogalmaztuk, „a Hősök tere vajdasági hősévé” vált. A győzelem után az elismerés kifejezésének az ideje érkezett el, így tettek tegnap Temerinben a községi képviselő-testületben, ahol a zsokét és a győztes ló tulajdonosának a családját is fogadták, és megajándékozták, de a Nemzeti Vágtára való kijutásban együttműködő partnereket, politikusokat is vendégül látták. Nagy Arnold a helyszínen elmondta: jó érzéssel tért haza Budapestről, hiszen olyasmit valósított meg, amit határon túlról más eddig nem tudott. A lovaglásra a bátyja tanította meg, s amikor először találkozott Fantáziával, már az is eredmény volt, hogy nem dobta le magáról, pedig sokan figyelmeztették: óvatosan, mert eddig mindenkivel ez történt. Az első edzések után még nem érezte, hogy ekkora eredményre lesznek képesek együtt, aztán a Vajdasági Vágta és a Nemzeti Vágta fordulóiban elért sikerek után, mint mondta, ez egyre valószínűsíthetőbb lett. Mégsem bízta el magát, szerencse is kell a győzelemhez – mondta –, nagyon sok szerencse, ezért egyáltalán nem lehet biztos abban, hogy jövőre simán megvédi az idei címét. Szabolcski Roland sem gondolta volna, hogy Fantázia ilyen sikert ér el. Mint elmondta, a lovat egy másikkal együtt vette meg úgy, hogy eredetileg nem is tervezte mindkettőnek a megvásárlását. A lovassporttal foglalkozni mindig örömet jelent, köszönettel tartozik mindazoknak, akik „fantáziát” láttak ebben a versenyben, segítették az előrejutást. A lótartás nagyszerű hobbi, rengeteg időt és sok pénzt igényel, a családjának köszönheti, hogy támogatják ennek a szenvedélynek az életben tartását – nyilatkozta az elégedett tulajdonos.

Szívélyes kézfogás: Nagy Arnold és Pásztor István (Ótos András felvétele)

Szívélyes kézfogás: Nagy Arnold és Pásztor István (Ótos András felvétele)

Mindenekelőtt büszkeséget okoz az, ha valaki győz egy ilyen nagy múltra visszatekintő presztízsversenyen – fogalmazott a fogadáson újságíróknak nyilatkozva Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Úgy fogalmazott, sok minden másban is első tud lenni a vajdasági magyar közösség, de ez is egy jó példa: mi adtuk a vágta első határon túli győztesét. Büszkeséggel tölthet el minket, hogy a Hősök terén sikert arattunk, hiszen hat évi erőfeszítés előzte meg ezt az óriási eredményt – jelentette ki. Bátorság, hit és energia kellett ehhez a diadalhoz – fogalmazott –, majd hozzátette, bizonyíték ez arra is, hogy a jó célok mindig megvalósíthatók, ha elegen mögé állnak és dolgoznak rajta.

Bunford Tivadar, a vágta egyik fő szervezője, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója visszaemlékezett: hat évvel ezelőtt azon gondolkodott, kivel lehetne együttműködni a Vajdasági Vágta megszervezésében, hogyan indulhatna a mi lovasunk is a Nemzeti Vágtán. Mint mondta, Pásztor Istvánt kereste fel, akinek a reakciója röviden összefoglalva két szóban írható le: „Vágjunk bele!” Bunford elmondta, három célt tűztek ki és valósítottak meg: közösséget szerettek volna építeni, hogy egy évben egyszer a lovassport szerelmesei találkozhassanak, tapasztalatot cserélhessenek, fejleszteni akarták a vajdasági lóállományt, továbbá meg akarták szerettetni a gyerekekkel ezt a sportot. Amikor Novak Đoković győz, minden gyerek teniszezni akar – reméljük, most sokan szeretnének lovaglással foglalkozni – jegyezte meg Bunford. Történelmet írtunk, Nagy Arnold sztár lett – tette hozzá.

A Nemzeti Vágta 11 évvel ezelőtti indulásakor kétnapos rendezvény volt, az volt a célja, hogy bemutassa a magyar kultúrát, gasztronómiát, hogy hidat építsen a határon túli magyarság felé – mondta el Bendes Csaba, a Nemzeti Vágta nevezési igazgatója. A cél megvalósult, mára négy hónapos, elővágtákkal tarkított rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Bendes azt kívánta a győztes zsokénak, védje meg a címét jövőre, ismét írjon történelmet a határon túli magyarságnak és Temerinnek. Đuro Žiga, Temerin polgármestere is gratulált a győztesnek és a diadalig futó Fantázia gazdájának, büszkének vallotta magát, mert valaki ilyen magas szinten képviselte Vajdaságot, Szerbiát és Temerint külföldön. Pásztor Róbert, a helyi képviselő-testület elnöke a sors ajándékának nevezte a győzelmet, ami egybeesett a Kincsem magyar filmprodukció bemutatójával. Ennek női főszereplője, Petrik Andrea, úgyszintén temerini – mutatott rá.