2024. április 20., szombat

Versenyeken és bemutatókon a tűzoltók

A kishegyesi tűzoltók részt vettek a vajdasági hagyományőrző tűzoltó bemutatón – Új lendületet vett az utánpótlásképzés

Igazán mozgalmas napok állnak a kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület mögött.

Egyrészt a felnőtt csapataik egy péterváradi hagyományőrző bemutatón és egy budapesti hagyományos versenyen vettek részt, másrészt a gyermekcsapat jól szerepelt a topolyai községi tűzoltóversenyen. Kurin Ákos, a testület alelnöke arról számolt be lapunknak, hogy Péterváradon először szerveztek hagyományőrző tűzoltó bemutatót.

– Részt vettünk a Vajdasági Tűzoltó Szövetség konferenciáján Péterváradon, ahol a hagyományőrző csapatunk részese volt egy hagyományőrző tűzoltó bemutatónak. Ilyen rendezvényt első alkalommal szerveztek Vajdaságban, és rajtunk kívül egy szerb és egy szlovák önkéntes tűzoltó testület vett részt rajta. A találkozónak az volt a címe, hogy Régen hogyan oltottak tüzet Vajdaságban. A bemutatóra a Péterváradi várban került sor és filmre vették a gyakorlatot, amely a későbbiekben a Vajdasági Múzeum promóciós filmje lesz. A csapatok különböző típusú hagyományos tűzoltó egyenruhában voltak és a bemutatón egy falutüzet szimuláltak. A három különböző nemzet tűzoltói közösen oltották el a tüzet – mondta Kurin, majd arról is beszámolt, hogy a bemutatón lóvontatású fecskendővel végezték az oltást.

A XI. Nemzetközi és IV. Kárpát-haza Hagyományőrző Tűzoltóverseny követte az újvidéki bemutatót, amelyen a kishegyesiek ötödik alkalommal vettek részt. Ezt Budapesten a XIII. kerületi Hagyományőrző Tűzoltó- és Sport Egyesület szervezte, és az idén a Maronka Károly Ö.T.T. két férfi, valamint egy női csapattal képviselte magát. A szenior férfi csapat egy első és egy harmadik helyezést, a férfi csapat két második helyezést, a női csapat pedig egy második és egy harmadik helyezést ért el.

– Az idén sem tudtunk felkészülni a versenyre, mert a szervezők meglepetés versenyszámokkal készültek. Ennek ellenére a csapataink jól vették az akadályokat, és szép eredményekkel tértek haza – fogalmazott Kurin, majd hozzáfűzte, hogy mind a péterváradi, mind a budapesti eseményen a Magyar Tűzoltó Szövetség által ajándékozott hagyományos tűzoltósisakokban vettek részt.

A Maronka Károly Ö.T.T. négy gyerekcsapattal indult a topolyai községi tűzoltóversenyen, számolt be lapunknak Horváth Zoltán, a testület parancsnoka. Két fiú- és két lánycsapat versenyzett Kishegyesről.

– Az egyik lánycsapat első helyezést ért el a kvízversenyben, a másik lánycsapat pedig harmadik lett a rendes versenyen. A két fiúcsapatunk kicsit visszafogottabban szerepelt, az egyik nyolcadik lett, a másik pedig ötödik. Mindössze szűk egy hónapunk volt felkészíteni a gyerekeket, de ehhez képest szép eredmények születtek. A jövőben is szeretnénk foglalkozni a gyerekekkel, hogy ne vesszen el belőlük a versenyszellem – mondta Horváth.

A kishegyesi gyerekek részvételét a topolyai versenyen támogatták a Substratum, a Montel, az Agrokons és a Big Chick vállalatok, tudtuk meg a parancsnoktól.