2024. április 25., csütörtök

Szerbia a gazdasági reformok élén

David McAllister a Belgrád–Pristina-párbeszéd folytatását kérte a szerbiai politikusoktól

Aleksandar Vučić államfő és Ana Brnabić kormányfő is arra számít, hogy az október végére tervezett európai parlamenti ülésen az Európai Parlament jelentése Szerbia európai integráció területén elért előrelépéseiről kedvező lesz, habár tisztában van az államvezetés azzal, hogy a 23-as és a 24-es tárgyalási fejezet kapcsán még sok a tennivaló. Ana Brnabić David McAllisterrel, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevőjével szerbiai látogatása során folytatott tárgyalásán hangsúlyozta, az ország makrogazdasági helyzete stabil, a közigazgatás és a joguralom reformja pedig Szerbia hosszú távú fejlődésének tartóoszlopai – áll a kormány közleményében.

A kormányfő rámutatott, az államvezetés elszántan fáradozik az igazságszolgáltatás reformján, hogy az alkotmány módosítási indítványai, amelyek összhangban vannak a Velencei Bizottság javaslataival, hamarosan parlamenti eljárásba kerüljenek.

Vučić pedig reményét fejezte ki, hogy az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője elégedett Szerbia eddigi gazdasági eredményeivel, mint hangsúlyozta, az államadósság január elsejétől a GDP 50 százaléka alatt lesz, s hozzátette, hogy a Nyugat-Balkán külföldi közvetlen befektetéseinek mintegy 56 százaléka Szerbiában történt meg.

Az államfő arra is rámutatott, hogy a 35-ös, Koszovóval foglalkozó tárgyalási fejezet nagy jelentőséggel bír Szerbia számára, hiszen Szerbia eurointegrációjának egyik feltétele. Azt nem tudja, mikor folytatódik a párbeszéd, de kiemelte annak fontosságát, hogy béke van. Mint mondta, Szerbia mindent megtesz azért, hogy megőrizze a békét és a régió stabilitását.

McAllister a kormányfővel és az államfővel folytatott megbeszélés során is a Belgrád–Pristina-párbeszéd folytatásának szükségességére hívta fel a figyelmet, hiszen a tárgyalások akarása nemcsak az ország, hanem az egész régió stabilitását jelenti. Reményét fejezte ki, hogy közös megállapodással a nemzetközi jogok szem előtt tartásával tartós és fenntartható megoldást találnak a tárgyalófelek.

Az Európai Parlament jelentéstevője arra is felhívta a figyelmet, hogy a gazdaság területén Szerbia a régióban vezető szerepet tölt be. Bátorítani szeretné Szerbiát az Európai Unió felé vezető útján, számíthat az EU támogatására mindazokon a területeken, ahol a fejlődésre lehetőség mutatkozik.