2024. április 24., szerda

A hatékony kapcsolattartás éve

Vajdaságban járt Baden-Württemberg parlamenti küldöttsége
Muhterem Aras, Baden-Württemberg parlamentjének elnöke és Pásztor István (Ótos András felvétele)

Muhterem Aras, Baden-Württemberg parlamentjének elnöke és Pásztor István (Ótos András felvétele)

2018 a Baden-Württemberg és Vajdaság közötti kapcsolatok fejlesztésének, elmélyítésének az éve. Intenzív, baráti, nyitott megbeszéléseket folytatott ma is a két tartomány küldöttsége a vajdasági parlamentben, erről számolt be az azt követően megtartott sajtótájékoztatón Muhterem Aras, a német tartomány parlamentjének vezetője és Pásztor István házelnök. A két régió igazán „egymásra talált”, mindkettőnek megvannak a maga sajátosságai – mutatott rá Aras, majd arról beszélt az elnök asszony, hogy Baden-Württemberg képviselői minden politikai szervezetben sürgetik Szerbia európai csatlakozását. Egy nehéz folyamat ez, teljesíteni kell számos feltételt, ugyanakkor nem vagyunk a híve annak, hogy túl sokáig tartson, mert az csak felesleges frusztráltságot idéz elő – mondta a vendég. Pásztor arra emlékeztetett, hogy az idén már Vajdaságba látogatott Guido Wolf baden-württembergi igazságügyi és európai kérdésekkel megbízott miniszter, Winfried Kretschman kormányfő, most Muhterem Arast tisztelhetjük körünkben, a vajdasági parlament mezőgazdasági bizottsága pedig Németországban járt – az együttműködést nemcsak a közös történelmi háttér vagy a Duna közelsége határozza meg, hanem az emberi közelség, elkötelezettség is. Pásztor úgy fogalmazott, a Duna-stratégia nem valósította meg nagymértékben a hozzá fűzött reményeket, várt fejlesztéseket, így beszélgetőtársával annak továbbgondolására is kitértek. Tájékoztatta Arast a nemzeti tanácsi választásokról, különösen a német közösséget érintő vonatkozásokról.

A Tartományi Képviselőházban a délelőtt folyamán a nők gazdasági erejének növelésével foglalkozó konferenciát is tartottak, ezen ugyancsak részt vettek a baden-württembergi vendégek. A Maja Sedlarevićnak, a női parlamenti hálózat koordinátorának elnöklésével megtartott tanácskozást megnyitva Pásztor néhány figyelemfelkeltő kedvezőtlen adatra hívta fel a figyelmet. Az egyik adat szerint csupán minden ötödik vállalkozó nő, így eredményeket várnak a szerb kormány döntésétől, melynek értelmében serkenteni kívánják az innovatív női vállalkozások nyitását. Aggasztó a házelnök szerint a falusi környezetben élő nők helyzete, mert gazdasági értelemben függnek a férjüktől, sokuk pedig még egészségbiztosítással sem rendelkezik. Pásztor azt mondta, a nők helyzetével nem törődő társadalom nem demokratikus és nem humánus társadalom. Aras úgy fogalmazott, hogy a nőknek minden alkalmat ki kell használniuk a szerveződésre, kapcsolataik fejlesztésére, hiszen vannak annyira képzettek, mint férfitársaik, de a rendszer, a társadalom struktúrája sokszor nem ad elegendő teret arra, hogy elérjék a célokat. A másik gond, amivel sokszor maga is szembesült – tette hozzá –, hogy a nők olykor önmagukban sem biztosak eléggé, állandóan megkérdőjelezik, képesek lesznek-e megfelelni családi kötelezettségeiknek és a professzionális elvárásoknak egyszerre. Amíg ezen gondolkodnak, a férfiak már kiosztották egymás között a döntéshozó funkciókat – jegyezte meg.

A konferencián Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettes a nők által vezetett gazdaságok számára elérhető tartományi támogatási lehetőségeket vázolta fel, Đorđe Raković, a Tartományi Garanciaalap igazgatója pedig egy aggasztó adatot is közölt: a nők által indított vállalkozások nagy része már az üzletelés első évében lakatot kénytelen helyezni a bejárati ajtóra. Maga is a támogatások fontosságát hangsúlyozta.

A baden-württembergi vendégek a nap folyamán megtekintették a péterváradi Futura nyomdát és a rumai Afrodita Mode Collection céget.