2024. március 29., péntek
KEGYELETI NAP ZOMBORBAN

„A világot összetartással lehet megváltoztatni”

A Magyar Polgári Kaszinó idén 30. alkalommal rendezte meg a hagyományos Kegyeleti Napot, amivel az aradi vértanúkra, az első világháborúban elesett honvédekre, a második világháború ártatlan áldozataira és az 1956-os menekültekre emlékeztek.

A szervezők koszorúznak (Fotó: Fekete J. József)

A szervezők koszorúznak (Fotó: Fekete J. József)

Ma délután kegyeletadó gyászmisét tartottak a Szent Rókus temetőben álló Szent Kereszt-templomban.

A folytatásban koszorúzási ünnepséget rendeztek az 1848/49-es emlékobeliszknél, majd főhajtás következett az első világháborúban elesett katonák sírjainál.

A zombori kegyeleti napon a három emlékhelynél a Kaszinó Povázsán László vezette dalárdájának éneke mellett a Magyar Polgári Kaszinó (dr. Karcher Erzsébet elnök és Szladek László elnökségi tag), a szabadkai Magyar Főkonzulátus (dr. Csige Gábor konzul), a Magyar Nemzeti Tanács (Szlákó József MNT-tag), a Szent György Lovagrend (Mátyus László és Diósi János), Baja Város önkormányzata (Vedelek Norbert alpolgármester), a Vajdasági Magyar Szövetség (Pelt Ilona körzeti elnök és Pribilla Attila, a városi szervezet elnöke), a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (Elvegyi Ákos és Budai István), a VMDK politikusai, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (Sutus Áron elnök és Lennert Móger Tímea elnökségi tag), a Rákóczi Szövetség bajai tagozatának delegációja (Tarján Levente elnök és Virág Tibor titkár) koszorúzott. Emlékbeszédet mondott Rezicska Károly, a Kaszinó műemlékvédő csoportjának elnöke, valamint dr. Karcher Erzsébet, a Kaszinó elnök asszonya. Az emlékobeliszknél ft. Drobina Gábor zombori káplán szólt az egybegyűltekhez, és a honvédsíroknál ő vezette a közös imát. A megemlékezés a Kaszinóban, Schweidel József zombori születésű aradi vértanú mellszobránál folytatódott.

A 2017-ben felavatott emlékszobornál a Kaszinó elnök asszonya a következőket emelte ki:

– Schweidel József egyike azoknak, akik felismerték a magyarság szabadságra való jogát, s maguk is hozzá szándékozták adni áldozatukat a szent cél eléréséhez. Emlékeznünk kell rájuk. Nemcsak a nevesekre, hanem a névtelenekre, a helyi hősökre is. Ezért állunk meg évről évre áhítattal, és ezért helyezzük a kegyelet virágait az 1848–49-es szabadságharc tiszteletére állított obeliszknél, valamint az 56-os forradalom hőseinek emlékére elhelyezett táblánál és ma már Schweidel József szobra mellett is. Megemlítjük újra és újra Czedler József, Korits Gáspár, Hauke Imre, Aszt Nándor zombori tábornokokat, valamint a szabadságharcban kulcsszerepet vállaló Asbóth fivérek nevét is, és az elesett honvéd katonákat. Tiszteljük elődeink harcát, áldozatát. Megmutatták, hogy a világot összetartással lehet megváltoztatni.