2024. április 25., csütörtök

A legjobbak hagyják el az országot

Ha nincsen az EU és az általa megfogalmazott feltételek, Szerbia nem haladt volna előre a fejlődés útján

Szerbia és a nyugat–balkáni térség többi országa hatalmasat fejlődött az elmúlt két évtizedben, egy jelenséggel, azaz problémával azonban továbbra sem sikerült leszámolnia, ez pedig az agyelszivárgás, értékelte John Andrews, a brit The Economist szerkesztője a hetedik alkalommal megtartott, EU-Délkelet–Európa Csúcstalálkozón.

Ezeknek az országoknak egyelőre nem sikerült megállítaniuk az elvándorlást. Továbbra is túlságosan sokan hagyják el a nyugat–balkáni térség országait. Elismerem, komoly kihívással állnak szemben ezeknek az országoknak az államvezetési struktúrái, hiszem az elvándorlást a leghatékonyabban az ipar erősítésével, a termelés fokozásával, továbbá az életszínvonal jobbá tételével lehet megállítani – fejtette ki a gazdasági szakértő.

Szerbia „erőnlétével” kapcsolatban Andrews a folytatásban kiemelte, hogy az üzleti és a beruházási légkör ma sokkal kedvezőbb, mint amilyen húsz évvel ezelőtt volt. A nyitott kérdések közül mielőbb pontot kellene tenni a Belgrád–Pristina párbeszédre, tette hozzá Andrews, aki szerint eredménye volt az EU zsugorodni nem akaró integrációs feltételrendszerének, hiszen enélkül sem Szerbia, sem a térség több országa nem fejlődött volna ennyit.