2024. április 23., kedd
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Szórványban magyarul

Őrszálláson igénylik az anyanyelvápolási foglalkozások bővítését

A Magyar Összefogás két jelöltje, Paskó Csaba és Szlákó József, továbbá Pelt Ilona, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselője a csonoplyai VMSZ helyi szervezet elnökével, Szakács Csabával együtt családlátogatásokat tett tegnap Őrszálláson és Csonoplyán.

Az őrszállási Lakatos családnál (Fotó: Lennert Móger Tímea)

Az őrszállási Lakatos családnál (Fotó: Lennert Móger Tímea)

Az őrszállási Trenka és Tóth családnál szóba került az oktatás kérdése. A helyi általános iskolában nem folyik magyar nyelvű oktatás, ezért igényt tartanának az anyanyelvápolási foglalkozások bővítésére.

A Lakatos család két sikeres egyetemista gyerekkel büszkélkedhet. A fiatalok nem végezték magyar nyelven az általános iskolai és középiskolai tanulmányaikat, ezért nem tarthattak igényt a felsőoktatási ösztöndíjra. Ennek ellenére, mint elmondták, a Vajdasági Magyar Szövetség segítségével támogatókra találnak ahhoz, hogy gyerekeik elvégezhessék egyetemi tanulmányaikat.

A csonoplyai Jakusék kislányai a nemesmiliticsi általános iskolában tanulnak, iskolabusszal utaznak naponta. Elmondásuk szerint nagyon örültek az iskolakezdőknek járó tanszercsomagnak. A Magyar Összefogás jelöltjei tájékoztatták a szülőket az MNT középiskolai támogatási és egyetemi ösztöndíjazási lehetőségeiről.

Pelt Ilona, aki több alkalommal volt a Petőfi Program helyi mentora, úgy véli, Őrszálláson és Csonoplyán egyaránt nagy hasznát veszik majd az idén Nyugat-Bácskában szolgálatot teljesítő ösztöndíjas fiatalnak, aki különböző foglalkozások szervezése által készséggel segíti a helyieket anyanyelvük ápolásában, identitásuk megőrzésében.