2024. április 25., csütörtök

Illatunk elárulhatja önmagunkról alkotott véleményünket

Nem lehet beskatulyázni a nőket – A személyre szabott parfümkészítés világa

Már nem csupán a tehetősebbek engedhetik meg maguknak, hogy különbözzenek az emberek zömétől. Különböző life coachok (életvezetők), stílus-, pénzügyi, bőrápolási, cégvezetési, munkaügyi, egészség-, táplálkozási (és még sorolhatnám) tanácsadói irodák, szolgáltatások és egyéni vállalkozók jelennek meg a piacon. Manapság senki sem szeretne a többséghez tartozni, ezért elmondható, hogy a személyre szabott tanácsadások és termékkészítések korszakát éljük. Ahogy a neve is mondja, személyre szabottan kaphatunk információkat az élet különböző területeiről, melyek bennünket személyesen érintenek és csak ránk vonatkoznak, ezért sokkal inkább alkalmazhatóak, mint azok, melyeket a globális marketing próbál mindenkire egyaránt ráerőltetni. Különösen igaz ez a parfümválasztásra, hiszen mindenkinek más mértékben termelődnek feromon hormonjai a bőrében, melyek a felszínre kerülve különböző esszenciákkal keveredve más és más illatokat hoznak létre.

Sili Petra vállalkozó (Gergely Árpád felvétele)

Sili Petra vállalkozó (Gergely Árpád felvétele)

Ezért van az, hogy ugyanaz a parfüm másképp fog hatni barátnőnkön, mint magunkon. De nemcsak fizikai síkon történhet részrehajlás parfümválasztás során, hanem emlékeink is befolyásolják a különböző illatokhoz, esetenként szagokhoz való viszonyulásunkat. Erről és a személyre szabott parfümkészítésről beszélgettem Sili Petrával, a szabadkai Damascena illatszer- és kozmetikaüzlet tulajdonosával, akit a szerelem hozott Szabadkára Bulgáriából. Nála ugyanis bárki, aki az üzletbe betéved, elkészítheti saját parfümjét, csupán pár óra leforgása alatt. 

Már az utcán, az üzletet megközelítve érezni lehet a levegőben a damaszkuszi bolgár rózsa bódító illatát, a boltba belépve pedig más, különböző fás, virágos, fűszeres és gyümölcsös illatok terjengenek. Vajon marketingfogás, hogy pont a bejáratba helyezte el azt a mintegy 200 kis üvegcsét, melyek tartalmának keveréke igazi illatbuborékot képezve öleli át a vásárlót? A szépen rendszerezett, illatozó polc tartalmán kívül más termékek is sorakoznak a kínálatában. Mind növényi alapú, természetes kozmetikai termék.

– Öt éve az elsők között kezdtem el foglalkozni természetes összetételű termékek kis- és nagykereskedésével. Akkoriban nem találtam olyan szerb márkákat, amelyek hasonlítottak volna a bolgár kozmetikumokhoz. Léteztek, és ma is tele vannak az üzletek olyan áruval, amik növényi olajakat tartalmaznak, de egyben sok adalékanyagot is. A másik nagyon fontos szempont, amit figyelembe vettem a termékkínálat kialakításánál, az volt, hogy a növényeket ne ültetvényeken neveljék, hanem házilag. A különbség hatalmas. A gyárilag feldolgozottakat kémiai vegyületekkel nevelték, a házi, kézzel feldolgozottat pedig nem. Öt éve még nem volt nagy a kereslet az ilyen termékek iránt, kevés volt a tudatos vásárló, de ahogy múlik az idő, a média is egyre többet foglalkozik ezekkel a kozmetikumokkal. Persze látványos és gyors eredményt érhetünk el például a ráncok elleni mesterségesen adalékanyagokat tartalmazó krémekkel, de azok hatása nem tartós. Ezzel szemben a természeteseket huzamosabb ideig kell használni, kitartónak kell lenni, mert csak hosszú távon váltják ki hatásukat – vezetett körbe az illatszerbolt tulajdonosa. 

Virágzó kínálat: növényi alapú, természetes kozmetikai termékek (Gergely Árpád felvétele)

Virágzó kínálat: növényi alapú, természetes kozmetikai termékek (Gergely Árpád felvétele)

Elárulta, hogy korábban már volt egy bútorforgalmazással foglalkozó vállalkozása, marketinges végzettségének pedig semmi köze a kozmetikához és a parfümkészítéshez, mégis úgy döntött, hogy ezzel fog foglalkozni.

– Szülési szabadságon voltam, amikor eldöntöttem, hogy új vállalkozásba kezdek. Anyósom volt az a személy, akivel megvitattam az ötleteimet, és ő bátorított arra, hogy kozmetikumokkal foglalkozzak. Nem igazán tartozok azon nők körébe, akik sűrűn kenegetik magukat, de akkor ebben találtam meg a piaci rést Szerbiában. Ez esélyt adott arra, hogy szinte konkurencia nélkül belevágjak. Szépen lassan elkezdtem magam képezni, és a mai napig járok különböző oktatásokra a témával kapcsolatban.

Petra elmondta, hogy számottevő a különbség az egyedi és a tömeggyártott termékek között, és a bolgár piac kínálatából inspirálódik, amikor újításokat akar bevezetni.

– A szerbiai piacot mindig a bolgár piachoz hasonlítom. Ami ott megjelenik, az két év múlva a szerb üzletek polcaira kerül. A bolgár nők egyediek szeretnének lenni, és rendre olyan krémeket, parfümöket vesznek maguknak, amelyek kizárólag nekik mint individuumnak felelnek meg. Szeretik tudni, hogy pontosan mit tartalmaznak ezek a termékek, és ez a parfümökre is igaz. Egy sokat reklámozott és tömeggyártott parfüm nem felelhet meg nagy tömegeknek, nem reális. Nagyon sok tényező van, ami meghatározza, mi felel meg nekünk: a korunk, a színgenetikánk, az egyéniségünk, a bőrtípusunk, a hormonjaink stb. Úgy látom, hogy az egyediségnek a trendje nemcsak a kozmetikában, hanem az élet minden területén kezd egyre inkább jelen lenni. Különösen a nők azok, akik szeretnek mindent kontroll alatt tartani, és elégedetlenek azzal, ha beskatulyázzák őket. Persze akadnak páran, akik a legkeresettebb termékeket veszik meg maguknak, de hozzám főleg olyanok járnak, akik nem akarnak beállni a sorba. 

„Egy nőnek oda kell cseppentenie a parfümjét, ahol szeretné, hogy megcsókolják.”(Coco Chanel) (Gergely Árpád felvétele)

„Egy nőnek oda kell cseppentenie a parfümjét, ahol szeretné, hogy megcsókolják.”(Coco Chanel) (Gergely Árpád felvétele)

Megtudtam, hogy a parfümök tartóssága az illóolaj-tartalomtól függ. Minél nagyobb mennyiségben tartalmaz illóolajat egy parfüm, annál erősebb és tartósabb az illata. Az igazi parfümöket 6–12 órán keresztül is lehet érezni a bőrön. A nála kialakítható parfümökben az a különleges, hogy itt maga a vásárló dönti el, milyen erősségű és tartósságú parfümöt szeretne vásárolni, míg a tömeggyártottnál ezt nem döntheti el. Elárulta, hogy nem kell kizárólag genetikai adottság ahhoz, hogy felismerjük, megkülönböztessük és kikeverjük az illatokat. Ez a készségünk ugyanis fejleszthető és finomítható.

– Egyes személyeknek nagyon kifinomult az illatérzékük, és megvan ahhoz a szimatuk, hogy megkülönböztessék és kiszűrjék egy-egy parfüm összetevőit. Én már évek óta ezzel foglalkozom, és elmondhatom magamról, hogy eléggé edzett az orrom ahhoz, hogy ez sikerüljön, sok gyakorlás és erőfeszítés árán. Mindent meg lehet tanulni, a tehetség viszont nem sajátítható el. Még mindig nem tartom magam professzionális parfümkeverőnek vagy parfümőrnek, de szükség van gyakorlati tudásra, hogy ha a vevő eljön egy gyári parfümmel, amit le akar utánozni, akkor abban a segítségére lehessek. 

Van, akinek évekbe telik megtalálni az ideális illatot, nála pedig egy nap alatt elkészíthető. Hihetetlennek tűnt számomra, hogy már ott, a helyszínen kialakíthatom a saját parfümömet, és arra kértem, mutassa meg nekem, mi az, ami a legjobban illik hozzám, hisz nincs semmilyen előtudásom, parfümöt pedig csak az ismert katalógusok oldalairól választottam eddig. Petra ekkor az alkaromra fújt 6-félét a már előre elkészített parfümökből, amelyeket magam válogattam ki. Valamiért a fűszeres illatok tetszettek jobban, ezeket le is jegyezte egy kis papírfecnire. Közben mesélt:

– Amikor a vásárló betér, mindig megkérdezem tőle, hogy milyen típusú illatokat szeret. Ez a kérdés nem mindig elegendő, hiszen sokan nem tudják megkülönböztetni az alapillatokat egymástól. Megszagoltatom vele azokat, és ebből kiindulva választunk ki 6-8-féle parfümből, amit az alkarra spriccelünk. Ezután pár órának el kell telnie, amíg az illóolajok kifejtik hatásukat. Mikor visszajön a vásárló, más olajok hozzáadásával azt az illatot fejlesztjük és tesszük egyedivé, amely leginkább tetszett neki. Erősíthetünk vagy finomíthatunk is rajta. A vásárlónak ehhez nem kell előzetes elméleti tudás, gyakorlati alapokon dől el, melyik lesz az ő illata.

Mi is így tettünk, és folytattuk a beszélgetést.

Milyen szempontok alapján és milyen céllal vásárolnak maguknak illatokat az emberek? Amikor parfümöt vesznek, igazából mit vásárolnak, érdeklődtem tovább.

– Elsősorban élményt vásárolnak maguknak. Az agyunk különböző emlékekhez köti az illatokat, és amikor valamibe beleszagolunk, akkor az adott illathoz köthető emlékek elevenednek fel bennünk. Másrészt a termék köré épített marketing is rájátszik a dologra, hiszen a parfümreklámok mindig valamilyen érzést, érzetet vagy érzelmet próbálnak értékesíteni, a vásárló pedig nem magába a parfümbe szeret bele, hanem olyan akar lenni vagy olyan érzelmeket szeretne kiváltani, mint a hirdetés főszereplője. Mindenkinek más és más célja van a parfümmel. Azok a nők, akik erősebb, „tolakodóbb” parfümöket vásárolnak, figyelemre vágynak, dominanciájukat akarják kifejezni, a visszahúzódóbbak vagy azok, akik fiatalabbnak akarják magukat érezni, a lágyabb illatokat részesítik előnyben.

Az a bizonyos „illatozó” polc (Gergely Árpád felvétele)

Az a bizonyos „illatozó” polc (Gergely Árpád felvétele)

Szerinte nincs értelme másnak parfümöt vásárolni, hisz nagyon személyes dologról van szó, ezért talán a leghálátlanabb ajándékok egyike lehet.

– Jobban belegondolva lehet, hogy azért tesszük ezt, mert valakit olyan érzelmekkel vagy tulajdonságokkal szeretnénk felruházni, amilyennek mi látjuk vagy látni szeretnénk. Egyben az is érdekes, hogy a nők többsége szeret parfümöt kapni ajándékba, titkon talán azért, hogy abból rájöjjenek, mit gondol róluk a párjuk – véli a tulajdonos.

Az illatok a kommunikáció fontos eszközei mind az állatok, mind az emberek világában. Elárulja, milyen véleménnyel vagyunk önmagunkról, vagy éppen azt, hogy milyen véleményt szeretnénk másokban kelteni. Ismeretlenekről is kialakíthatunk rossz véleményt az illatuk alapján, mert azt egy korábbi rossz élményhez vagy egy bennünket bántó negatív személyhez kötöttük.

– Magamat kiismerve és az illatokat analizálva arra jöttem rá, hogy azért tetszenek a kicsit karakteresebbek, mert szeretném, ha komolyan vennének az üzleti életben. Hiába voltam fiatalon vállalkozó és a saját üzletem vezetője, sokszor előfordult, hogy rákérdeztek: „Jól van, kislány, és apukád hol van?” Azóta komolyabb színeket viselek, és a parfümöm is markánsabb – mesélte tapasztalatát Petra.

A beszélgetés végén és az elmondottak alapján az érdekelt, hány különböző parfümre van szüksége egy nőnek.

– Többre. Véleményem szerint egy nőnek nem kellene erős parfümöt viselnie napközben, arra elég a kölnivíz. Az esti órákban viszont a magasabb illóolaj-tartalmú parfümöket kellene használni. Más és más parfümök ajánlatosak különböző évszakokra, ahogyan különböző alkalmakra is – árulta el.

A szerkesztőségbe visszatérve kiderült, hogy Petrának igaza volt. Kolléganőim a parfümöket érezve sorra elmondták élményeiket az irodában terjengő illatok hatására. A vélemények megoszlottak, mégis sikerült megtalálnom a számomra ideális illatkeveréket.