2024. április 25., csütörtök

Találékonyság és tenni akarás

A Felsőhegyi Önkéntes Központ különféle rendezvényekkel igyekszik tartani a lelket a falubeli fiatalokban

Felsőhegy kapcsán az aratóverseny, az egykori birkanyíró verseny és a kukoricamóva mellett napjainkban elsősorban a helyi közösség körül kialakult ügyes-bajos dolgok jutnak eszébe a helyi körülményeket ismerőknek. A településen azonban szerencsére olyanok is akadnak, akik igyekeznek tartani a lelket az ott élő fiatalokban.

– A Felsőhegyi Önkéntes Központ a megalakulása óta igyekszik maga köré tömöríteni az itt élő fiatalokat, és az elmúlt időszakban is több akcióval igyekezett színesebbé tenni a település életét – hangsúlyozta Ősz Szabó Norbert, a központ jelenlegi vezetője, aki hozzátette, a rendezvényeikkel elsősorban a gyermekeket és a fiatalokat célozzák meg. A projektumaik közül a húsvéti tojásvadászatot és a Mikulás-várást emelte ki, amelyek során a szervezet aktivistái körbejárják a falut, és apró ajándékokkal kedveskednek a gyermekeknek.

– Régebben más gyermekprogramjaink is voltak, amelyeket a jövőben szeretnénk újra feleleveníteni, ilyenek például a legkisebbek számára szervezett rajzversenyek és a pünkösdi játékok is – emelte ki beszélgetőtársunk, aki elmondta, ezenkívül a falu többi lakója felé is szeretnének nyitni, és a civil szervezeten keresztül szeretnék megmozgatni az embereket. Ennek jegyében a közelmúltban falurendezési akciót, valamint egyéb programokat is szerveztek.

– A nyár folyamán, a labdarúgó-világbajnokság ideje alatt a Sat-Trakt jóvoltából a felsőhegyi művelődési ház nagytermében közös meccsnézéseket tartottunk, ahol a focikedvelők lángost majszolva izgulhatták végig a mérkőzéseket – mesélte Norbert, aki hozzátette, a nyár folyamán a Tanyaszínház társulatát is vendégül látták, akiket egy általuk sütött tortával köszöntöttek.

Beszélgetőtársunk szerint a felsőhegyiek túlnyomó része pozitívan tekint a tevékenységükre, és látogatják is a rendezvényeiket. Norbert ennek kapcsán elmondta, hogy az idei húsvéti tojásvadászatukon rekordszámú, mintegy nyolcvan gyermek vett részt.

– Ez talán egyebek mellett annak is köszönhető, hogy hatékonyabb az együttműködésünk a helybeli óvodával és iskolával, így többen szereztek tudomást róla – jegyezte meg az önkéntes központ vezetője, aki elmondta, a többi vajdasági településhez hasonlóan Felsőhegyről is nagyon sok fiatal vándorolt ki külföldre. Az egyesület a Németországba távozott felsőhegyi családokkal is felvette a kapcsolatot, akiket felkértek arra, hogy amennyiben lehetőségük van rá, támogassák a művelődési ház konyhájának a berendezését. A felhívásukra többen jelentkeztek, és adományok is érkeztek.

A Felsőhegyi Önkéntes Központ a faluban működő civil szervezetekkel is igyekszik jó kapcsolatot ápolni. Rendszeresen együttműködnek a hagyományőrzőkkel, a település sakk-klubjával nemrég közös sakknapot tartottak, ugyanakkor az Adahatár Tanyabarátok Egyesületével is tartottak már közösen rendezvényeket.

Ősz Szabó Norbert elmondta, a szervezetük az eddigiekben elsősorban a tagok találékonyságának és tenni akarásának köszönhetően tudott működni, amiből természetesen a jövőben sem lesz hiány, ezentúl is igyekeznek minél több programmal kedveskedni a falubelieknek. A gyermekhét alkalmából a fiatalokat, a Napsugaras ősz alkalmából pedig az idős személyeket köszöntik, jótékonysági bált is terveznek, amelynek bevételéből a kultúrház nagytermét szeretnék felújítani, mindemellett több zentai céget is fel szeretnének kérni arra, hogy támogassák a decemberi Mikulás-váró körútjukat, hogy minél gazdagabb csomagokkal lephessék majd meg a falubeli gyermekeket. A szervezet elnöke abbéli reményének adott hangot, hogy a jövőben a községtől is sikerül majd támogatást szerezniük a rendezvényeik minél sikeresebb lebonyolítása érdekében.

A Felsőhegyi Önkéntes Központ aktivistái a minap az egyik népszerű közösségi oldalon a polgárok segítségét kérték. A székhelyükként szolgáló felsőhegyi művelődési otthonban ugyanis tönkrementek a több évtizeden keresztül használt tüzelős kályhák, így az előttünk álló téli időszakban sem ők, sem az ott tevékenykedő civil szervezetek nem lesznek képesek az otthont felfűteni. A felsőhegyi civileknek két működőképes kályhára lenne szükségük, ezért arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben van egy felesleges, ám jó állapotban lévő kályhájuk, akkor bocsássák a rendelkezésükre, hogy az elkövetkező időszakban is folytathassák a tevékenységüket.