2024. március 29., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Utazási támogatás nélkül nem menne

Tegnap délután a nagyjából hétezer lakosú Piros faluban járt a Magyar Összefogás MNT-s választási listájának három jelöltje. Molnár Attila, Zséli Ágnes és Szlákó József három családnál jártak, először a csatornapart közelében élő Hanákékat látogattuk meg.

A Hanák családnál (Ótos András felvétele)

A Hanák családnál (Ótos András felvétele)

Ildikó és Flórián fogadott bennünket, a lányok – Zsófia, Boglárka és Eszter– az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói, 5., 3. és 1. osztályba járnak. A gyerekeket az iskolába szervezetten viszik, a falubeli szülők összebeszélnek, és abból a pénzből, amit útiköltség-támogatás címén kapnak a Magyar Nemzeti Tanácstól, mindig valaki autóval beviszi őket a városba, és haza is hozza őket. A kicsik különböző váltásokba járnak, úgyhogy ez a feladat cseppet sem egyszerű, általában az egy korosztályú diákok utaznak egy autóban. A három Hanák lánnyal együtt összesen 8 alsós és 3 felsős, pirosi, magyar tannyelvű osztályba járó tanulóról van szó, többségük a Petőfi iskola diákja, egy kisfiú a Sonja Marinković Általános Iskolába jár. Az MNT immár ötödik éve támogatja az utazó diákok szüleit, hozzájárul a költségek fedezéséhez.

A hatszáz magyar ajkú lakost számláló Piros faluban már néhány éve megszűnt a magyar nyelvű általános iskoláztatás, pontosabban nem nyílnak új osztályok, a hatodikos és nyolcadikos diákok még itt fogják befejezni az általános iskolát. Nincs utánpótlás, nincs kilátás arra, hogy a mostanában született gyerekekből a közeljövőben összeállhasson majd egy tagozat.

Bancsi Noémi és Kata édesanyjukkal (Ótos András felvétele)

Bancsi Noémi és Kata édesanyjukkal (Ótos András felvétele)

A beszélgetés során többek között elhangzott, hogy a szülőknek nagyon nagy segítségére van az, hogy a gyerekek az iskolában napközibe is járhatnak – az MNT jóvoltából biztosították még egy tanító bácsi munkaviszonyát, aki a napközisekre, az alsósokra vigyáz. A Petőfi iskolában ez egyedi, működőképes újítás, a kicsik közösen megcsinálják a házi feladatot, megtanulnak egyet s mást. Szlákó József elmondta, hogy az előző években az MNT-ben arra törekedtek, hogy megőrizzék a magyar tannyelvű osztályokat, ahol lehetett, ez megtörtént. – Ha valahol megszűnik a magyar nyelvű tanítás, a pedagógusok munkahely nélkül maradnak, vagy át kell őket helyezni. Ez nem egyszerű feladat. Nálunk, Zomborban, az a tapasztalat, hogy a vegyes házasságokban született gyermekek közül általában azokat íratják magyar tagozatokba, akiknek az anyjuk magyar. Ha az anyuka nem tud magyarul, óriási küzdelem kezdődik a magyar iskoláztatásért. A napközi mindenképp jó megoldás – magyarázta a jelölt. Zséli Ágnes említést tett arról, hogy náluk, Törökbecsén sok példa van arra, hogy a vegyes házasságok gyermekeit magyarul iskoláztatják a szülők. – Tudják azt, hogy az MNT a későbbi tanulmányaik során is milyen támogatásokat fog nyújtani nekik – mesélte. Ez a szülői gondolkodásmód Újvidéken is egyre népszerűbb, ezt bizonyítja az az adat is, hogy az Újvidéki Magyar Oktatásért projektum kezdete óta az újvidéki elsősök száma növekszik, esetleg stagnál, de semmiképpen sem csökken – Az elsősök számát a kezdeti 16-ról az egyik évben sikerült 41-re is felemelni – kapcsolódott be a beszélgetésbe Erdély Lenke. Ha a szülők megértik, hogy a gyerek szerb nyelvtudása nincs veszélyeztetve, akkor természetes, hogy magyar tagozatra fogja íratni gyermekét – véli a VMSZ városi szervezetének elnök asszonya.

Nehéz a Kókai ikrek iskolatáskája (Ótos András felvétele)

Nehéz a Kókai ikrek iskolatáskája (Ótos András felvétele)

A kedélyes társalgás után a látogatókat farokcsóválva kikísérte a kapuig a család két labrádora, Vénusz és Blondy.

Pár házzal távolabb Bancsi Ildikó fogadott bennünket. Ebben a családban két lány, Noémi és Kata iskoláztatását támogatja a Magyar Nemzeti Tanács. – Kicsi gyereket nem lehet buszra ültetni, és iskolába küldeni. Nem hiszem, hogy a pirosi szülők képesek lennének támogatás nélkül iskoláztatni gyerekeiket Újvidéken – véli az anyuka.

Ebben a családban az idősebbik lány, Noémi az idén kezd tanulni az Újvidéki Egyetem Jogi Karán, hobbija a fitnesz, a fiatalabb lány hetedikes. Noémi otthon lakik ugyan, de sokat jelentenek számára azok az egyetemisták számára nyitott aktivitások és programok, amelyeket az Európa Kollégiumban szerveznek meg. – Megkaptam az MNT ösztöndíját is, ebből utazni is szeretnék. Szükségem van az utazásra, hiszen ezeken szerzem azokat a maradandó élményeket, amelyekből táplálkozhatok az életem során – véli az egyetemista lány.

Pirosi körutunk utolsó állomása Kókai Roland otthonában volt, a kétgyermekes apa feleségével, Eleonórával ikreket nevel. A fiúk, Armand és Dante is az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskolába járnak. „Tinédzseres” iskolatáskájuk van, nagy és nehéz, de az ikrek nem panaszkodnak. – Az osztályban 7 lány és 12 fiú van. A lányok jobbak – mesélik.