2024. április 19., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Közösségi összefogás a siker záloga

Szoborpark-felújítás, óvodai játszótér és iskolai fűtésrendszer bővítése Bácskossuthfalván

Folyamatban van Bácskossuthfalván a Kossuth park, illetve az első világháborús emlékmű felújítása.

A Magyar Összefogás lista jelöltjei, a bácskossuthfalvi tanácstagok és a topolyai önkormányzat képviselői a felújítás alatt álló első világháborús emlékmű előtt (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Magyar Összefogás lista jelöltjei, a bácskossuthfalvi tanácstagok és a topolyai önkormányzat képviselői a felújítás alatt álló első világháborús emlékmű előtt (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Tegnap a falu tanácsának kíséretében megtekintette a munkálatokat Juhász Attila államtitkár, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kislinder Gábor községi elnök és a községi tanács tagjai, illetve a nemzeti tanácsi választásokon induló jelöltek. A küldöttség ellátogatott a helybeli óvodába és az iskolába is.

Hajnal Jenő elmondta, hogy a bácskossuthfalvi első világháborús emlékmű felújításának anyagi hátterét a magyar kormány biztosította az MNT javaslatára, hiszen nemcsak helyi szinten bír jelentőséggel, hanem az egész délvidéki közösség számára fontos emlékmű.

– Ahogyan a 2. világháború végén bekövetkezett változás után meg tudták őrizni az emlékművet a helyiek, szinte ugyanazzal a leleményességgel és ügyességgel maradt meg a magyarság ezeken a tájakon. Reméljük, hogy az utánunk következő ifjabb generációk is tudnak majd az építmény tiszteletéből meríteni, lelkileg, erkölcsileg építkezni – fejezte ki gondolatait Hajnal Jenő.

Fazekas Róbert bácskossuthfalvi tanácselnök-helyettes, a Magyar Összefogás lista jelöltje elmondta, hogy az emlékműre ugyan felvéstek 230 nevet, de a világháborúban elesett falubeli áldozatok száma ennél nagyobb.

– A falubeliek szavát meghallva felújítjuk a téren a gyermekek kedvelt játszóterét is. A Magyar Nemzeti Tanács az egész közösségünket érintő jelentős beruházások mellett figyelmet fordít a kistelepülésekre is. Bácskossuthfalva ebben a tekintetben is szerencsés, hiszen a könyvkiadástól kezdve a színház felújításáig és bővítéséig, a művelődési ház nyílászáróinak a cseréjéig tudtunk számítani a támogatására. Falunk fejlesztésében köszönet illeti Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságát is – zárta gondolatát Fazekas, aki rámutatott a közösségi összefogás fontosságára, hiszen, mint mondta, a további tervek kivitelezésének ez az egyik záloga.

A bácskossuthfalvi óvodai játszótéri elemek átadásával Topolya községben összesen hét csoport udvara gyarapodott vagy gyarapszik játékvárral. A korszerűsített játszóteret a Napsugár Református Óvoda kicsinyei is élvezhetik. Fényszárosi Fekete Tímea, a Bambi igazgatónője elmondta, hogy az óvodafejlesztési program keretében megvalósult elemmel az intézményhez tartozó több mint 100 gyermeket örvendeztettek meg.

– A Bambinak 4 ovis és egy egész napos ellátást nyájtó bölcsődés csoportja működik Bácskossuthfalván. Korábban is szerettünk volna a helyi óvodának játszóteret építtetni, de sajnos erre nem voltak meg a lehetőségeink. A támogatásnak köszönhetően gyermekbarát, természetes anyagokból, változatos elemekkel felszerelt játékvárral tudtuk megörvendeztetni a gyerekeket – nyilatkozta Fényszárosi Fekete Tímea.

Végül a vendégek és a házigazdák a helyi Id. Kovács Gyula Általános Iskolában megtekintették az intézményhez tartozó úgynevezett régi óvoda épületére is kibővített központifűtés-rendszert, amelyet a Magyar Kormány Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával építettek ki.