2024. április 25., csütörtök

Fontos a fiatal szülők családvállalása

Családi látogatáson járt tegnap délután Temerinben a Magyar Összefogás MNT-s választási listájának három jelöltje: Paskó Csaba kelebiai katolikus plébános, Dolinszky Gábor, a szerbiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház püspök helyettese és Ábrahám Csilla, a Hajdújárási Kistérség Fejlesztési Iroda vezetője, a VMSZ tagja.

A Tóbiás család a vendégekkel (Góbor Béla felvétele)

A Tóbiás család a vendégekkel (Góbor Béla felvétele)

Kíséretükben volt Urbán Izabella, a temerini VMSZ községi szervezete telepi helyi szervezetének elnöke. A vendégek négy családnál jártak, a látogatások célja elsősorban az volt, hogy a Magyar Összefogás listáján szereplők a helyszínen győződhessenek meg arról, hogy a nagycsaládosoknak milyen sokat jelentenek a Magyar Nemzeti Tanács támogatásai. Nagycsaládosokról lévén szó, az a fura helyzet állt elő, hogy a délelőtti váltás tanulói már otthon voltak, a délután járók pedig már elmentek az iskolába, óvodába. Ez vonatkozott a munkaviszonyban lévő szülőkre is.

Az első négygyermekes család, ahova a vendégek bekopogtattak, Tóbiás János és családjának takaros háza volt. A kölcsönös bemutatkozásokat követően Paskó Csaba arról beszélt, hogy a társadalom legkisebb sejtje, a család, melynek támogatását a magyar kormány programként tűzte ki, de az MNT is erkölcsi és anyagi támogatásban részesíti. Fontos, hogy a fiatal házaspárok gyerekeket tudjanak vállalni, mert csakis ez jelenti számunkra a jövőt.

Dolinszky Gábor arról szólt, hogy a családlátogatások célja erősíteni a vajdasági magyarok közötti összefogást, aminek november 4-én a nemzeti tanácsi választások napján is meg kellene valósulnia, megmutatva az itteni magyarság erejét.

Ábrahám Csilla bekapcsolódva a beszélgetésbe arról szólt, hogy a kistérségi társulás hogyan kapcsolódik be a térség gazdasági, politikai és nemzetközi folyamataiba. Az iroda segít a polgárok mozgósításában, szakmailag, lehetőségeihez mérten, anyagi támogatást is biztosít a rendezvények szervezőinek. Megszervezi és koordinálja a kapcsolattartást a kormányzati szervekkel, önkormányzatokkal, pályázati lehetőségekkel, illetve külföldi támogatókkal és testvértelepülésekkel.

Tóbiás János elmondta, hogy több mint tíz évig egy cserépkályhagyártó cégnél dolgozott. Felesége nevelte a gyerekeket, a legidősebb most 12 éves, a legfiatalabb öt. A tavasszal gondoltak egyet, és mivel neje már belefáradt a gyermeknevelésbe, felmondott és most ő van a gyerekekkel, felesége pedig munkába állt. Nagyon jól jönnek a családnak a támogatások. Kár, hogy Szerbiában még nem vezették be a többgyermekes szülők egyikének főállásba vételét, mondta.

A tegnapi nap folyamán a vendégek ellátogattak még a Csorba, a Majoros és a Barna családhoz is.