2024. március 29., péntek
SZENTTAMÁS

Átadták a forgalomnak a Turia utca felújított részét

A szenttamási Turia utca felső szakaszán, a Dózsa György és a Miloš Obilić utca közötti részen teljesen új aszfaltburkolatot kapott az út. A Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) nehéz gépjárművei, továbbá a nehéz mezőgazdasági gépezet és az intenzív forgalom az elmúlt évtizedek alatt teljesen tönkretette az utcában az aszfaltot. A mintegy 150 méter hosszúságú új út azonban csak a felújítás felét jelenti, ugyanis a Dózsa György utca harmadik szakaszán is teljesen tönkrement az aszfalt, olyannyira, hogy ott már a járművek sem tudnak közlekedni. Ezt a rövid útszakaszt is intenzíven használták a NIS gépjárművei, amíg teljesen tönkre nem ment. A hatalmas kátyúkat ideiglenesen több alkalommal is beszórták kőzúzalékkal, ez azonban csak ideig-óráig tartott. Az utcában lakók panaszait meghallgatva a községi illetékesek több alkalommal is jártak a helyszínen, jegyzőkönyvet vettek fel, és megígérték, hogy intézkednek, minden maradt azonban a régiben.

Fotó: S.V.K.

Fotó: S.V.K.

Egy hónappal ezelőtt megkezdődtek a felújítási munkálatok a Dózsa György utca és a Miloš Obilić utca között. Az illetékesek akkor újra azt ígérték, hamarosan sorra kerül a már említett útszakasz felújítására a Dózsa György utcában is. Arról, hogy a dolgok jelen pillanatban hol tartanak, a község polgármestere a helyszínen nyilatkozott.

‒ Régóta vártunk erre a beruházásra, bár a Dózsa György és a Turia utcára vonatkozó projektumok már jó ideje elkészültek. Az utcák azon részeiről van szó, melyeket a NIS a gazdasági tevékenysége során leginkább használ. A kőolajipari vállalat néhány évvel ezelőtt ötmillió dinárt hagyott jóvá a károk megtérítésére, szerintünk azonban a két utca esetében a felújítás értéke kb. 15 millió dinár, a különbözet tehát a megítélt összeg háromszorosa  ‒  magyarázta ma délután az új útszakasz átadását követően a község első embere. Éppen ezért többször is feltettem a kérdést, hogy miért csupán ekkora összeget hagyott jóvá a vállalat, amikor a munkálatok sokkal többe kerülnek. Elmagyarázták, hogy közben a projektum megváltozott, mégpedig az úttest nagyobb fokú terhelésének lehetősége és kihasználtsága miatt. A NIS-szel történt tárgyalások folyamán említettük, hogy a vállalat tartsa szem előtt a község részéről beruházott eszközöket. Közben az történt, hogy pályáztunk a gazdasági minisztériumnál, és sikerült biztosítani pénzt a Dózsa György utcában lévő útszakasz rendbetételére, amely szerintem sokkal rosszabb állapotban van, mint amilyenben a Turia utcai aszfaltút volt – sorolta a polgármester. Kiemelte, közben újból tárgyaltak a NIS képviselőivel, hogy a vállalat gépjárművei által használt többi utcát is rendbe kell tenni Szenttamáson és Turián is. Az elsődleges felbecslések alapján a vállalat mintegy 11 millió dináros kárt okozott az utakon, és abban állapodtak meg, hogy jövő év októberéig befejeződnek a NIS által (is) használt útvonalak felújításai.

– Jelenleg ugyanilyen felújítás folyik a Szolidáris utcában is, és ezt az utat szeretnénk már a jövő héten befejezni. A beruházás értéke itt 4 millió dinár – mondta a szenttamási polgármester.