2024. április 19., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Hét pontra nőtt a Fradi előnye

A Bundesligából erősített a magyar válogatott a Nemzetek Ligájára

Sorozatban kilencedik alkalommal maradt veretlen a Ferencváros az Újpest ellen az OTP Bank Ligában, a budapesti derbin, 21 ezer néző előtt ugyanis a zöld-fehérek 1:0-s győzelmet arattak, és megszilárdították helyüket az élen. A rangadót a hazaiak olasz légiósa, Davide Lanzafame döntötte el, aki szép gólt lőtt az 58. percben, ezzel az egymás elleni 224. bajnoki összecsapáson a 102. sikerhez segítette a Fradit.

Az FTC-nek kedvezett, hogy a mögötte álló Budapest Honvéd kikapott Felcsúton, immáron hét pontra nőtt az előnye, így várhatja a szombati, Debrecen elleni mérkőzést. A Loki öt nyeretlen bajnoki után szerzett három pontot a hétvégén, igaz, sokáig úgy tűnt, az újonc Kisvárda ellen sem jön össze a győzelem. A vendégek a 9. percben szereztek vezetést, és fordulópontot csupán az jelentett, hogy a hazaiaknál beállt csereként a szünetben a szabadkai születésű, de Hajdújáráson nevelkedett vajdasági csatár, Takács Tamás, aki két góljával járult hozzá a 3:1-es hazai sikerhez. A Debrecen és a Ferencváros a 91. alkalommal csap össze hétvégén a legmagasabb osztályban. A mérleg 26 debreceni siker, 24 döntetlen és 40 Fradi-győzelem.

Az MTK meglepetésre csak 2:2-es döntetlent játszott saját stadionjában a Mezőkövesddel, és lecsúszott a dobogóról. A Vidi ugyanis 1:0-ra győzött Diósgyőrben, a fehérváriak jöttek fel a harmadik helyre. A két csapat vasárnap egymással csap majd össze: nagy kérdés, hogy a Vidi milyen élményekkel tér haza a Chelsea elleni csütörtöki Európa-liga-csatáról.

A 10. forduló után két hét szünet következik a bajnokságban, és ismét a válogatotté lesz a főszerep: október 12-én Görögországban játszik mérkőzést a Nemzetek Ligájában, három nappal később Tallinnban Észtországgal csap össze.

Marco Rossi szövetségi kapitány ezúttal is kihagyta Dzsudzsák Balázst, noha a középpályás végre talált magának csapatot, és játszik is a szaúdi al-Ittihad Kalbában. Ugyanakkor két olyan labdarúgó is meghívást kapott újoncként, aki nem Magyarországon született. Egyikük a Honvédban szereplő Holander Filip, a kragujevaci születésű, 24 éves középpályás, aki korábban szerepelt már a magyar utánpótlás-válogatottban. is. A másik Willi Orban: a kaiserslauterni nevelésű, 2015 óta az RB Leipzigben szereplő védőt Bernd Storck és Georges Leekens is hívta korábban, végül most Marco Rossi megkeresését fogadta el. A 25 éves labdarúgó 2014-ben és 2015-ben játszott egy-egy mérkőzést a német U21-es válogatottban Hollandia, illetve Olaszország ellen.

Néhány hete hoztam meg a döntést. Régóta érlelődött bennem a gondolat, de csupán nemrégiben szántam el magam. Láttam a magyarok Görögország elleni Nemzetek Ligája-találkozóját, és tetszett, ahogyan a csapat tagjai harcoltak a sikerért. Sokat beszélgettem lipcsei csapattársammal, Gulácsi Péterrel, aki csupa jót mondott a labdarúgókról, illetve a szakmai stáb tagjairól. Ez is megerősített abban, hogy jól döntöttem” – nyilatkozta a védő a Nemzeti Sportnak.

Nagyon örülök a döntésének, remélem, hogy jól fogja magát érezni a csapatunkban, no és persze sikeres lesz velünk. Egy Bundesligában játszó labdarúgó kétségtelenül komoly erősítést jelent a válogatott számára” – fogalmazott Rossi kapitány.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Gróf Dávid (Budapest Honvéd).

Védők: Baráth Botond (Budapest Honvéd), Bese Barnabás (Le Havre), Fiola Attila (Vidi), Kádár Tamás (Dinamo Kijev), Lang Ádám (CFR Cluj), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orban (RB Leipzig), Vinícius (Vidi).

Középpályások: Kalmár Zsolt (DAC), Kleinheisler László (Asztana), Kovács István (Vidi), Nagy Ádám (Bologna), Nagy Dominik (Legia Warszawa), Nagy Gergő (Budapest Honvéd), Pátkai Máté (Vidi).

Csatárok: Eppel Márton (Kajrat Almati), Gyurcsó Ádám (Hajduk Split), Holender Filip (Budapest Honvéd), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Sallai Roland (Freiburg), Szalai Ádám (Hoffenheim), Varga Roland (Ferencváros).

A 10. forduló programja

Október 6., szombat: Honvéd–Diósgyőr (14.45), Újpest–Puskás Akadémia (17 óra), Mezőkövesd–Haladás (17 óra), Paks–Kisvárda (17 óra), Ferencváros-Debrecen(19.30).

Október 7., vasárnap: Vidi–MTK (18 óra).