2024. április 19., péntek

Gulyás: Nyugat-Európa próbálja elítélni Közép-Európát

A Sargentini-jelentésről vitáztak az Országházban

Az Országgyűlés tegnap kezdte tárgyalni a Sargentini-jelentés elleni kormánypárti határozati javaslatot. A dokumentum elfogadásával az Országgyűlés arra szólítaná fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarország elleni valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben.

Gulyás Gergely (fotó: MTI)

Gulyás Gergely (fotó: MTI)

A Fidesz–KDNP képviselőinek javaslata, amint az várható is volt, éles vitát eredményezett. A Fidesz szerint minden magyar képviselőnek vissza kellett volna utasítania a Sargentini-jelentést. Ellenzéki képviselők viszont úgy látják, hogy éppen a parlamenti többséggel szemben kell megvédeni a magyarok jogait, a határozati javaslat pedig csak a kormánypártok EP-választási kampányát szolgálja.

Gulyás Gergely tartotta az országgyűlési határozati javaslat általános vitáját megnyitó felszólalást.

„Semmilyen európai parlamenti (EP-) diktátum és vádirat nem tudja a magyar kormányt arra késztetni, hogy bevándorláspolitikáján változtasson” – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki más kormánypárti honatyákkal közösen jegyzi az indítványt országgyűlési képviselőként. Közölte: egy bevándorláspárti jelentésről van szó, amelynek az a kizárólagos célja, hogy a magyar kormány bevándorlással szemben tanúsított ellenállását megtörje, a magyar kormányt elítélje azért, mert védi Európa határait.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a kormány az EU bármely szervezetében szívesen válaszol a jelentésben megfogalmazott kérdésekre, de ha az EU-nak, az EP-nek nem az a célja, hogy szétverje az intézményesült Európát, akkor az ilyen jellegű jelentéseket nagy többséggel kellene elutasítani.

Véleménye szerint a szavazati arányokból az derült ki, hogy Nyugat-Európa próbálja elítélni Közép-Európát. Ezt a nyugat-európai elitben meglévő, a közép-európai társadalmak által képviselt értékekkel szembeni toleranciahiánnyal magyarázta.

„Mi a jelentéstevő intoleráns hozzáállásával szemben a tolerancia pártján állunk. Mi úgy gondoljuk, mindenkinek joga van meghatározni, kivel kíván együtt élni és kivel nem” – mondta.

Kizártnak minősítette, hogy az EU 28 tagállama közös álláspontra jusson a bevándorlás ügyében.

„Ha valaki úgy gondolja, hogy bevándorlás kérdésében közös álláspontra lehet jutni, az szétveri az európai közösséget” – hangoztatta.

Felidézte, hogy az EP öt évvel ezelőtt ugyancsak elfogadott egy Magyarországot elítélő határozatot, a Tavares-jelentést. A helyzet most azért súlyosabb, mert az EP-ben a legrosszabb bolsevik hagyományokat idézve a politikai akarat válik jogi mércévé – mondta.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy a magyar kormány az Európai Bírósághoz fordul az EP eljárása miatt, mert a jelentés elfogadásához álláspontja szerint nem volt meg a szükséges kétharmados többség.

Kocsis Máté, a Fidesz vezérszónoka úgy fogalmazott: politikai támadás érte Magyarországot, és azért vannak itt, hogy erre politikai választ adjanak. A frakcióvezető kitért arra is, téved, aki azt gondolja, nem az illegális bevándorlás, a migráció körüli vita lesz az EP-választások meghatározó témája. Rámutatott: az Európai Unió „a saját intézmény- és szabályrendszerét a saját uralkodó politikai elvárásainak megfelelően torzítja” pusztán azért, hogy a közelgő EP-választási vitában megbélyegezze, megbüntesse azokat, akik ellentétes állásponton vannak a bevándorlási vitában.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője vezérszónokként arról beszélt: szerinte a kormányoldal megpróbálja zárójelbe tenni a jelentés lényegi megállapításait annak hibáira hivatkozva. Szerinte médiabefolyásával a kormányoldal hamis dialógust folytathat bármilyen kérdésben, így kisiklathatják a jelentés tényszerű megállapításainak vitáját. Figyelemelterelésnek nevezve, hogy a jelentés a migrációról, a határvédelemről szólna.

Tóth Bertalan (MSZP) szerint a Sargentini-jelentés a magyar valóságról szól, amely azonban „a luxusrepülők bőrfoteljéből nem látszik”.

Gyurcsány Ferenc, a DK vezérszónoka a kormánypárti képviselők által beterjesztett határozatjavaslatot tartalmában hazugnak, szándékában pedig aljasnak nevezte. Szerinte az indítvány azért hazug, mert nem arról szól, mint ami a jelentésben valójában szerepel, hiszen nem Magyarország annak a tárgya, hanem a magyar kormány tevékenysége. A javaslat aljasságát pedig abban látja, hogy a kormány személyében megbélyegzi a jelentés készítőit és támogatóit, megkérdőjelezi tisztességüket, miközben gyáván nem meri vállalni a felelősséget, és a „nép szoknyája mögé” bújik.

A bevándorláspártiak kicsinyes bosszújának nevezte a Sargentini-jelentést Nacsa Lőrinc (KDNP), A magyar emberek döntöttek, nem kérnek a bevándorlásból, a keresztény kultúra felszámolásából, a népességcseréből, „de önökből sem nagyon” – fordult az ellenzékhez.

„Az egyetlen erő, amely keményen kiállt a zsarolással szemben, azok mi voltunk, és nem önök” – kifogásolta.

Szégyennek nevezte, hogy míg „a mi politikai közösségünk a magyar érdekeket képviseli Brüsszelben, az ellenzék a brüsszeli érdekeket képviseli Magyarországon”.