2024. április 20., szombat

A legkisebb nyugdíjak 5 százalékkal növekednek

Siniša Mali pénzügyminiszter bejelentette, hogy a köztársasági kormány hamarosan elfogadja a döntést a legkisebb, azaz a 32 285 dinárnál kevesebb összegű nyugdíjak 5 százalékos növeléséről. Mali köszönetet mondott a szerbiai látogatását befejező Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), amiért rábólintott a nyugdíjemelésre.

Siniša Mali (Fotó: Beta)

Siniša Mali (Fotó: Beta)

Mivel a nyugdíj- és rokkantsági biztosításról szóló törvény módosításának elfogadásával hatályát vesztette a nyugdíjak csökkentését eredményező 2014-es rendelet, az októberi nyugdíj mindenki számára 8 és 13,3 százalék között növekszik, hangsúlyozta Mali, majd a nyugdíjasoknak is köszönetet mondott, amiért kivették részüket az ország gazdaságát talpra állító reformokból.

2019-ben kidolgozzák a nyugdíjak összehangolásának új rendszerét, amelyet 2020-tól  alkalmaznak majd, nyilatkozta a folytatásban Mali, aki szerint ezzel biztosítják a nyugdíjrendszer stabilitását. A bérek ideiglenes csökkentéséről szóló törvény fokozatosan történő hatályon kívül helyezéséről is döntés született, emelte ki a továbbiakban a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy ez a döntés elsősorban a közvállalatokat és a kommunális-közvállalatokat érinti, hiszen ezek az alkalmazottak bérének egy részét a megtakarítások által a költségvetésbe fizetik be.