2024. április 20., szombat

„Gyümölcshamisítókat” tartóztattak le

Az Európai Unió tagállamaiból behozott gyümölcsöt szerbiai termékként adták el Oroszországban

A Belügyminisztérium munkatársai 36 személyt tartóztattak le annak gyanújával, hogy bűnbandába csoportosulva gyümölcsöt és zöldségfélét hoztak be Szerbiába az Európai Unió tagállamaiból, majd ezt szerbiai termékként később Oroszországban értékesítették. A nyomozás eddigi eredménye szerint a bűnbanda nagyjából 440 millió dinár jogtalan haszonra tett szert. A nyomozási és a letartóztatási akcióban a Belügyminisztérium munkatársai mellett az adórendőrség, a Pénzügyminisztérium és a mezőgazdasági minisztérium munkatársai vettek részt.

A feltételezések szerint a bűnbandát D.Ž. (42) és J.Ž. (42), valamint T.M. (38), a Kleri Fruit Kft. felelős személye, továbbá A.S. (30), az említett gazdasági társaság volt felelős személye szervezte, illetve irányította. A bűnbandának tagjai voltak még a Vip Fruit Kft. és a Vip Logistik felelős, valamint valamikori felelős személyei, továbbá 22 mezőgazdasági gazdaság tulajdonosa, négy felvásárló, valamint az Agroekonomik Intézet két munkatársa. Rendes eljárásban a rendőrség ebben az ügyben összesen 43 személy ellen tett bűnvádi feljelentést, méghozzá bűnbandába való szervezkedés bűncselekmény elkövetésének céljával, pénzmosás, felelős személy hivatali helyzetével való visszaélés és hivatali helyzettel való visszaélés gyanújával. A rendőrség 48 órás fogvatartást rendelt el a letartóztatottak számára.

A gyanúsítottak a feltételezések szerint megszegték a szabadkereskedelmi megállapodás, a növényegészségről szóló törvény, az Oroszországba kivitelt megvalósító létesítmények nyilvántartásáról szóló rendelet, valamint a fitoszanitáris követelmények teljesítéséről szóló szabályzat rendelkezéseit, illetve ezekkel ellenben szervezték meg a gyümölcs és zöldségfélék behozatalát az EU tagállamaiból, majd azok kivitelét Oroszországba, áll a Szerbiai Rádió és Televízió tudósításában.

A Belügyminisztérium közleményére hivatkozva a SZRTV azt is megjegyzi hírösszeállításában, hogy a bűnbanda az EU-ból beszerzett termékeket szerbiai gyümölcs és zöldségféle közé keverte, majd hamis bizonylatokat állítottak ki az áru származásáról és így értékesítették Oroszországban.