2024. április 25., csütörtök

Sombor daje pomoć mladima

Politika rasta populacije u okviru programa nudi mladim bračnim parovima, koji žele da ostanu na selu, nepovratnu pomoć za kupovinu kuće i okućnice. U tu svrhu su ministarstvo i grad izdvojili 12 miliona dinara. Na osnovu odluke grada uskoro će se raspisati konkurs u lokalnoj samoupravi.

Savet je razmotrio na poslednjem sastanku, izveštaje lokalnih samouprava. Ova dokumenta sadrže izveštaj o broju održanih sastanaka lokalnih samouprava, njihove forme delatnosti, kao i to koliko je, od sredstava koja stoje na raspolaganju, potrošeno i na šta. Zaključak je da je od prošlogodišnjeg budžeta 77,2 miliona dinara određeno za funkcionisanje lokalnih samouprava, što je 89,06 % od planiranih iznosa.

Takođe se može videti u izveštaju da je, pored organizacije kulturnih, humanitarnih, sportskih i drugih aktivnosti glavna aktivnost lokalnih samouprava usmerena na prikupljanje inicijative građana koje se odnose na opšte dobro, i koje su prosleđene nadležnim institucijama ili gde je to bilo potrebno.

Sednica saveta grada je imala jednu zanimljivost, da jedna odluka ne bude više pravosnažna. Predstavnici grada 2003. godine su doneli jednu pravnu odluku o korišćenju prostorija Komunističke partije. Tada su se uselili u te prostorije partije, sindikati, nepartijske organizacije. Sad se ispostavilo da samouprava nema nikava prava na objekat Komiteta. Nekretnina je u vlasništvu države, ali niko nije ovlašćen u zemljišnim knjigama da raspolaže tim objektom. Tako da je Savet grada dao predlog da ta odluka od pre petnaest godina ne bude više pravosnažna.