2024. április 23., kedd
ZENTAI TÖRTÉNELMI LEVÉLTÁR

A levéltárak és a nagy háború

A levéltárak és a nagy háború címmel tart nemzetközi konferenciát október 4-én, csütörtökön a zentai városháza dísztermében a zentai Történelmi Levéltár.

Zenta (Gergely József felvétele)

Zenta (Gergely József felvétele)

A rendezvény megnyitóját 9.45-től tartják meg, ezt követően Stevan Mačković, a szabadkai Történelmi Levéltár levéltári tanácsosa elnökletével folytatódik a tanácskozás, amelyen 10 órától dr. Jasmina Nikolić, a požarevaci Történelmi Levéltár igazgatója A požarevaci Történelmi Levéltár projekttevékenységei a nagy háború 100. évfordulója alkalmából; 10.15-től dr. Sarusi-Kiss Béla, Budapest Főváros Levéltára főlevéltárosa Adatbázis-építés és forrásközlés eredményei az I. világháború évfordulóján Budapest Főváros Levéltárában; 10.30-tól Jelena Mitrović Kocev, Belgrád Történelmi Levéltárának főlevéltárosa Natalija Aranđelović naplójának (1915–1918) szerkesztési munkálatai; 10.45-től dr. Pollmann Ferenc, a budapesti HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum történésze Az OMM csapatainak védelmi esélyei 1918 őszén és a hadsereg összeomlása az olasz fronton; 11 órától Jasmina Živković, a požarevaci Történelmi Levéltár levéltári tanácsosa Szövetséges hadi ápolási missziók és szerb katonák gyógykezelése. A szerb hadsereg veszteségei az I. világháborúban címmel tart előadást, majd 11.15-től a bemutatják a Szerbia és Braničevo a nagy háborúban 1914–1918 című dokumentumfilmet.

A szünetet követően 12.15-től dr. Bojan Stojnić, a Banja Luka-i székhelyű Boszniai Szerb Köztársaság Levéltára igazgatója A boszniai Szerb Köztársaság Levéltárának a nagy háború 100. évfordulójához kapcsolódó tevékenységei; 12.30-től dr. Kiss Gábor, a budapesti HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatója Az osztrák–magyar katonai egészségügy 1918-ban; 12.45-től Pintér Tamás, a budapesti Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány képviselője A Monarchia utolsó nagy offenzívája a Piavénál; 13.15-től Molnár Tibor, a zentai Történelmi Levéltár főlevéltárosa A bácskai Tisza mente emberveszteségei a nagy háborúban; 13.30-tól Mezei Zsuzsanna, az újvidéki székhelyű Vajdasági Levéltár főlevéltárosa Magyarország déli részének nemzetiségei a nagy háborúban és a Vajdasági Levéltár jugoszláv mozgalomra vonatkozó iratai a Varia gyűjteményben; 13.45-től pedig Kovács Csaba, a budapesti KSH Könyvtár könyvtárosa A napló mint az első világháború eseményeinek különleges forrása címmel értekezik, majd a rendezvény a hozzászólásokkal és a zárszóval ér véget.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Zenta község önkormányzata támogatásával életre hívott A levéltárak és a nagy háború című konferenciára a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.