2024. március 29., péntek

Nagy az érdeklődés a kínai nyelv iránt

Ingyenes nyelvtanfolyam a Közgazdasági Karon

Az Újvidéki Egyetem Konfuciusz Intézetének szervezésében a szabadkai Közgazdasági Karon október 16-ától ingyenes kínai nyelvtanfolyam kezdődik. A tanfolyamra szerdáig lehet jelentkezni, de már nagy a túljelentkezés.

– Az ingyenes tanfolyamról értesítettük a sajtót és az érdeklődés nagyobb, mint amit reméltünk. A tanfolyam fő szervezője a Konfuciusz Intézet, mi csak a termet és az oktatáshoz szükséges technikai felszerelést biztosítjuk. Az intézet jelezte, hogy készek biztosítani egy tanárt, aki ingyen tanít kínai nyelvet, legfeljebb két harmincfős csoportnak, azaz összesen hatvan személynek. Ez a létszám két nap alatt betelt. Minden további jelentkezőt várólistára teszünk. Korrektnek kell lennünk azokkal szemben, akik korábban jelentkeztek. Ők értesítve lesznek arról, mikor indul a program – mondta el lapunknak dr. Tomislav Sudarević, a Közgazdasági Kar nemzetközi együttműködéséért felelős dékánhelyettese, és hozzátette, hogy ha valaki a tanfolyam kezdetén feladja a kurzust, helyére a következő személy kerül a várólistáról.

A tanfolyamok keddenként és csütörtökönként 17 órakor kezdődnek, angol nyelven, ahogy a tanfolyamon használatos tankönyvek is angol nyelvűek, de azoknak, akik nem értik kellőképpen az angol nyelvet, biztosítanak szerb nyelvű fordítást. A résztvevők A1-es szintnek megfelelő nyelvtudást sajátíthatnak el, ami azt jelent, hogy a kínai nyelv alapjait.

Kérdésünkre, miért ilyen nagy az érdeklődés a kurzus iránt, a dékánhelyettes a következőt válaszolta:

– Szabadka különleges környezet. Mi mindig nyitottak voltunk az új dolgok iránt. így egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy ekkora az érdeklődés. Másfelől úgy gondolom, hogy a szabadkaiak felismerték, hogy Kína a második legnagyobb gazdaság a világon, és jó úton halad, hogy az első legyen, ezért egy olyan jelentős nyelv ismerete, mint a kínai, nemsokára az alapvető kultúra részévé fog válni – magyarázta dr. Tomislav Sudarević, és hozzátette, ha lesz rá igény, megszervezik a kínai nyelv A2-es szintű oktatását is a Közgazdasági Karon.

Október 16-án 17 órai kezdettel tartják meg a tanfolyam hivatalos megnyitóját, amelyen bemutatják a kínai kultúrát, majd 18-ától kezdődik az intenzív nyelvtanulás. Az érdeklődők további információt a 024/628-166-as telefonszámon kaphatnak.