2024. április 23., kedd

Traktorparádé a vásártéren

A magyarkanizsai elődöntőről tízen jutottak tovább a belgrádi döntőre

Traktorok és versenyző gazdák népesítették be kedden délelőtt a magyarkanizsai vásárteret. Az ügyességi traktoros versenyre előzetesen harmincketten neveztek be, majd a helyszínen is többen kedvet kaptak ahhoz, hogy részt vegyenek a megmérettetésen, amelynek nem kevesebb volt a tétje, mint a belgrádi versenyen való részvétel, ahol a főnyeremény egy Başak márkájú traktor lesz. A versenyt a török gyártmányú traktorok szerbiai forgalmazója, az RTI szervezte.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

A magyarkanizsai 100P+ igazgatóbizottsági tagja, Vajda Ernő szerint ez nagyszerű kezdeményezés, nagy öröm számukra, hogy az egyik előselejtezőt éppen Magyarkanizsán tartották meg.

– Már régóta nagyon jó kapcsolatot ápolunk a szervező RTI-vel, a Başak traktorok forgalmazójával, amelynek illetékesei eredetileg Szabadkára tervezték ezt az elődöntőt, ám a régi ismeretségünkre való tekintettel hajlottak arra, hogy Magyarkanizsán mérjék össze tudásukat a traktort kiválóan hajtó földművesek. Egyedüli hátulütője az volt a dolognak, hogy a dátumot nem mi választhattuk ki. Nem a legszerencsésebb dolog, hogy éppen kedden zajlott az esemény, de szerencsére így is sokan kilátogattak a vásártérre, és sokan be is neveztek a nagy téttel bíró versenyre, amelyről tízen juthattak tovább a belgrádi döntőre. Ott a fődíj egy Başak 2075 plus traktor lesz, az első vigaszdíj egy Başak vetőgép, a második vigaszdíj pedig egy Başak permetező.

A negyven versenyzőnek egy akadályokkal teletűzdelt ötvenméteres pályán kellett előre- és hátramenetben minél gyorsabban végighaladniuk úgy, hogy közben kikerüljék az akadályokat. Ahogy a gazdáktól hallottuk, elégedettek a traktorral árban és minőségben egyaránt. A községben a közelmúltban hármat is vásároltak. A cég igazgatója, Marko Stojanović elmondta, hogy a márka népszerűsítését kötötték össze a versennyel, miközben meg is ismerhetik a helybeli gazdákat. Vajdaságban hat településen szervezik meg az elődöntőket, és reményeik szerint sikerül hagyományt teremteniük ebből a versenyből. A környékbeli gazdák a csípős szél ellenére nem voltak restek részt venni a versenyen, köztük a magyarkanizsai Nagy István sem, aki reményekkel telve érkezett.

– Nem volt nehéz a megoldandó feladat, és nagyon jó volt kipróbálni ezeket a traktorokat, könnyű hajtásúak, és könnyű a váltójuk is, kényelmesek, még azt sem tartom kizártnak, hogy ha alkalmunk adódik rá, akkor egyszer majd éppen ilyen fajtát fogunk vásárolni.

A traktorkiállítással egybekötött versenyről tízen – Burány Aurél, Pósa Zoltán, Gábor Gábor, Mier Dániel, Milorad Đuričin, Körmöci Zsolt, Vikor Norbert, Burány Krisztián, Kálmán Zsolt és Tóth József – jutottak tovább a belgrádi döntőre, amelyet október 29-én tartanak meg.