2024. március 29., péntek

Gyermekhét Vajdaságban

Október első hete a gyermekhét jegyében zajlik Vajdaság-szerte. Ez alkalomból számos településen a gyermekek és szüleik ingyenes rendezvényeken és aktivitásokon vehetnek részt. Az idei eseményegyüttes szlogenje a Jogom van egészségesen és boldogan élni, amivel a szervezők az erőszakmentes gyermekkort népszerűsítik abból a megfontolásból, hogy gondtalan gyermekkort biztosítsanak a fiatal nemzedék számára, hogy egészséges, biztonságos környezetben nevelkedhessenek.

Hoppá, odaragadtál!

A temerini kiselsősöket ajándékozta meg 10. bemutatójával a Vándor Bábszínház

A Vándor Bábszínházat a gyermekhét alatt több óvodában és iskolában vendégül látják (Tóth Roland felvétele)

A Vándor Bábszínházat a gyermekhét alatt több óvodában és iskolában vendégül látják (Tóth Roland felvétele)

A Vándor Bábszínház csak próbahelyiséget és a bemutató helyszínét tekintve temerini, egyébként szó szerint vándor – vallja a kéttagú társulat, amely vasárnap a temerini tájházban mutatta be legújabb, Az aranyszőrű bárány című előadását.

Októbertől május végéig tájolunk Vajdaság-szerte, iskolákban, óvodákban tanítási idő alatt zajlik a játék. Nyáron sem pihenünk, akkor készülünk az új előadásra, ami nem könnyű feladat, hisz nem szeretjük ismételni magunkat sem bábok, sem díszlet, sem szöveg vagy zene terén. Az előadás elkészítésében nagy segítséget jelentett a Bethlen Gábor Alap, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, és a temerini önkormányzat – hallottuk a két alkotótól, Garbac Saroltától és Tóth Líviától.

Ahogy az már hagyománnyá vált, a bemutató most is a népmese napján és meghívott közönség előtt zajlott. Az idén az új kis elsősöket ajándékozta meg színházi élménnyel a két alkotó, akik azt is elmondták, ezúttal is igyekeztek valami újdonságot belopni az előadásba. Ehhez elkészült egy méteres báránybáb, mellé egy letisztult, minimalisztikus, de többfunkciós díszlet, színpadképnek pedig körkörös elrendezés és köröket író színpadi játék.

A jól bevált stílus azonban megmaradt, a Vándor Bábszínház ismertetőjegyének számító színházi, pedagógiai és interaktív elemek egysége ebben a mesében is jelen van.

A gyerekek mindenekfelett élvezik, amikor szerves részeivé válhatnak az előadásnak, s Az arany szőrű bárány című mese átdolgozásakor erre többször is lehetőséget találtak az alkotók. A mese érdekessége az a varázslat, illetve különleges képesség, amellyel mind a bárány, mind a juhász rendelkezik. A juhászlegénynek varázsfurulyája van, melytől táncra muszáj perdülni, a báránykának pedig csodálatos arany szőre, melyhez odaragad az, aki a kezét ráteszi. A társulat ezeket a csodálatos képességeket kidomborítva alkotott a mese köré sok-sok humoros helyzetet, belelopva sok-sok zenét, táncot, éneket. A gyerekek együtt énekeltek, majd mindannyian „odaragadva” együtt is táncolhattak a báránykával.

A Vándor Bábszínház a bemutatót követően ismét útnak indul Vajdaságban, s a társulatot a most folyó gyermekhét alatt is több óvodában és iskolában vendégül látják.

Új könyvtárral bővült a csantavéri iskola

A gyermekhét alkalmából Dudás Károly írót látták vendégül a diákok

Dudás Károly gyerekkori élményeiről is beszámolt a diákoknak (Gergely Árpád felvétele)

Dudás Károly gyerekkori élményeiről is beszámolt a diákoknak (Gergely Árpád felvétele)

A gyermekhét alkalmából a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában író-olvasó találkozót szerveztek, melyen Dudás Károly író ifjúsági regényét, a Gyalogtörököt mutatták be. Az iskola ebédlőjében mintegy hetven gyermek hallgatta meg az író visszaemlékezéseit. Ugyanakkor tegnap nyitották meg hivatalosan az iskola kis könyvtárát is.

– Az iskola régebbi könyvtárának csaknem 7500 könyve van, de úgy döntöttünk, hogy kialakítunk a felsősök részére egy olvasósarkot azokkal a könyvekkel, amik az ő korosztályuknak megfelelnek. A Bethlen Gábor Alap jóvoltából sikerült újabb könyveket beszereznünk. A kiskönyvtárnak jelenleg mintegy 700 kölcsönözhető könyve van, amelyet az alapítványon kívül a Magyar Nemzeti Tanácstól és más adományozóktól kaptunk. Reményeink szerint az állomány gyarapodni fog. Iskolánknak nagyon jól működő színjátszóköre van, amelynek tagjai a Gyalogtörök egy részletét elevenítik majd meg, és ezzel a darabbal fognak részt venni a különböző megmérettetéseken. Ennek apropóján hívtuk meg Dudás Károlyt – nyilatkozta Kecsenovics Szabó Dóra, a Hunyadi János Általános Iskola igazgatója.

– Az egykori iskolám igazgatónője és tanárai megtiszteltek meghívásukkal. Hatalmas élmény volt a gyerekekkel és a tanárokkal együtt visszaidézni a régi szép emlékeket. Nyilvánvaló volt, hogy az ifjúsági regényemet, a Gyalogtörököt hozom magammal – nyilatkozta Dudás Károly.

Az író legújabb könyvét, a Nem éltünk gyöngyszigeten című, kétkötetes összegező gyűjteményt is magával hozta, melynek egy példányát dedikálva odaajándékozta az újonnan nyílt kis könyvtárnak, majd igéretet tett, hogy magánkönyvtárából maga is adományozni fog az iskolának.

Csiga Duó, kézművesség és bábjáték

Október első hete minden évben a gyerekekről szól. A Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ jóvoltából idén is számos programon vehetnek részt a zentai óvodások és kisiskolások. Hugyik Richárd, a művelődési-oktatási központ igazgatója sajtótájékoztatón ismertette a gyerekhét rendezvényeit.

Hugyik Richárd, a művelődési-oktatási központ igazgatója (Gruik Zsuzsa felvétele)

Hugyik Richárd, a művelődési-oktatási központ igazgatója (Gruik Zsuzsa felvétele)

– A Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ nagy hangsúlyt helyez a gyerekhét programjainak megszervezésére, elsősorban mint társszervező, koordináló, segítő és irányító. Idén az elmúlt évek hagyományait folytatva és újításokat is alkalmazva szeretnénk a gyermekhét rendezvénysorozatába bekapcsolódni. Fontos, hogy a vidéki közösségek is színvonalas rendezvényeken vehessenek részt. A tornyosi és a felsőhegyi könyvtárban október elsején, hétfőn Barangolás a népmesék birodalmában címmel könyvtári foglalkozásra került sor. A Zentai Alkotóház helyet és teret biztosít a Rozetta Kézművestársaságnak, amelynek Forgó naprózsa című kiállítása október 11-éig tekinthető meg. A művelődési központ legfontosabb rendezvényeként a Hófehérke Óvoda keretében működő Dárika bábcsoport október 1-jén, 3-án és 4-én, azaz hétfőn, szerdán és csütörtökön a Művelődési Ház kamaratermében napi két előadást tart szervezetten a község óvodásainak, így a falusi óvodások is részt vehetnek a bábelőadásokon. Október 4-én a Zentai Sportcsarnokban 10 órakor a szegedi Csiga Duó lép fel gyermekkoncertjével. A helyszín lehetőséget ad arra, hogy mind a több mint háromszáz óvodás részt vehessen az interaktív, játékos foglalkozáson. A Csiga Duó 13 órakor az alsós diákoknak mutatja be interaktív műsorát – közölte az intézményvezető.

„ Jogom van egészségesen, és boldogan felnőni”

Gyermekhét a topolyai óvodákban

A Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény valamennyi topolyai és a község falvaiban működő csoportja ezen a héten „Jogom van egészségesen, és boldogan felnőni” jelmondattal szervez gyermekheti programokat.

A rendezvénysorozat alkalmából Topolya ezúttal is megajándékozta a legifjabbakat, Kislinder Gábor községi elnök, és Mentus Lívia tanácstag, illetve Fényszárosi Fekete Tímea, az óvoda igazgatónője Zentagunarasra látogatott el, hogy a falu két óvodás csoportját megörvendeztesse fejlesztő játékokkal, illetve némi édességgel, sós ropival. A Bambi igazgatónője elmondta, hogy a hét valamennyi napján különleges programok várják a kicsinyeket.

– Hagyomány, hogy a község megajándékozza az ovisokat a gyermekhét alkalmából. Valamennyi csoportunk csomagot kap ajándékba az önkormányzattól. Az óvónőkre bíztuk a gyermekheti programok megszervezését, együttműködünk a Vöröskereszttel és több más községi intézménnyel és szervezettel. Ezúttal is igyekeztünk a szülőket is bevonni a szervezésbe – nyilatkozta az igazgatónő, aki elárulta azt is, hogy a falvakban is izgalmas események zajlanak a gyermekhéten.

– Gunaras – de több más település – utcáit színes gyermekrajzokkal ékesítik az ovisok, akik aerobikedzésen vehetnek részt, meglátogatják a Truzsinszki-tanyát, megtekinthetik a tűzoltók bemutatóját, a Fehér szarvas vendéglőben pedig mulatságot szerveznek számukra. A pacséri ovisokat Vínai Miklós Emese avatta be a fitnesz világába, plüssjátékokból nyílt kiállítás, illetve egy bűvész izgalmas bemutatóját is megtekinthetik. Sportnap is lesz a Vöröskereszt támogatásával, kirándulnak a helybeli termálfürdőbe, és a jelmezes buli sem maradhat el. Bajsán a sportnap mellett krétarajzokkal borítják be a központot, de kirándulást szerveztünk számukra Topolyára egy színházi előadásra. A bajsai kispajtások a topolyai központi óvoda egyik csoportját is vendégül látják. A bácskossuthfalvi ovisok Gracza Gabriella hangszeres foglalkozásán bővíthették az ismereteiket, a gyerekek őszi terményekből alkottak, majd elérkezik az a várva várt pillanat, amikor ünnepélyesen átadják számukra az ovi udvarában felállított új játszóvárat. A tűzoltókkal is barátkozhatnak, majd sportnappal zárják a hetet. A zentagunarasi gyerekek a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola, illetve az Értük Civil Szervezet közreműködésével megismerkedhettek a jurtasátorral, az erdők és a vadállatok világával, futóverseny zajlott, és Savelin László közreműködésével ovis táncházi mulatság lesz, és vendégségbe érkeznek hozzájuk topolyai gyerekek. Topolyán ezúttal sem maradhat el a jelmezes program, meglátogatják a Juhász Erzsébet Könyvtárat, továbbá a Művelődési Ház és a múzeum kapui is nyitva állnak a számukra, mint ahogy magyar–szerb nyelvű színházi előadások is zajlanak. Pénteken több csoportunk megtekinti a Nikola Tesla iskolában a kukoricanapi forgatagot – tudtuk meg Fényszárosi Fekete Tímeától.

Gyermekhét a kishegyesi iskolában

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola hagyományosan október első hetében szervezi meg a gyermekheti programsorozatot. Fülöp Valentin, az iskola igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy minden napra készítettek programot, külön az alsósoknak és külön a felsősöknek.

– Hétfőn osztályok közötti kvízversenyt szerveztünk a felsősöknek, az alsó osztályos diákok pedig aszfaltra rajzoltak az iskola előtt. Kedden mozinap volt mindenki számára a színházteremben. Az alsósok rajzfilmet, a felsősök pedig játékfilmet néztek. Szerda sportnap, a felsősök fociban, röplabdában és kézilabdában mérik majd össze ügyességüket. Emellett egy kerékpáros verseny is lesz a kézilabdapályán. Ezt a régi közlekedési versenyek mintájára szerveztük. Ez alatt az idő alatt az alsósok játéknapot tartanak, otthonról hozott játékokkal játszanak. Csütörtökön vendégül látjuk a Nők Kishegyesi Fórumát, akik lángost sütnek majd minden osztály számára. Ekkor veszi kezdetét a fordított nap is, amikor a diákok átveszik az irányítást az iskolában. Ők nevezik ki az igazgatót, ők tartanak órákat, de átveszik a takarítók szerepét is. Emellett az önkormányzatban és a kishegyesi helyi közösségben is a diákok „veszik majd át a hatalmat”. A fordított nap érvényes az alsó osztályokra is, a 3. és a 4. osztályokban a felsősök taníthatnak. Az említett napon kincskereső versenyt is tartunk majd, amelynek az a lényege, hogy pecséttel ellátott cetliket rejtünk el az iskola különböző pontjain. Akik ezeket megtalálják, jutalomban részesülnek, mégpedig egy-egy banáncsokit kapnak. Pénteken a felsősöknek szendvicskészítő versenyt szervezünk. Minden osztály kiállít egy csapatot, a szendvics alapanyagait az iskola, az egyéb díszítő elemeket viszont az osztályok biztosítják. Pénteken lesz a kisállat-kiállítás is, amelyen a gyerekek bemutatják különböző háziállataikat az iskola udvarán. A kisállat-kiállítás az alsósok és felsősök közös programja – számolt be az igazgató.

A gyermekhét megszervezésében az iskola partnere a kishegyesi helyi közösség és Kishegyes község önkormányzata.

Nyitókép: A Vándor Bábszínházat a gyermekhét alatt több óvodában és iskolában vendégül látják (Tóth Roland felvétele)