2024. április 25., csütörtök

Országgyűlési vita a Sargentini-jelentésről

Gulyás: a kormány nem változtat bevándorláspolitikáján

Az Országgyűlés elkezdte tárgyalni a Sargentini-jelentés elleni kormánypárti határozati javaslatot.

Az Európai Parlament a múlt hónapban fogadta el a holland képviselő jelentését, amely szerint Magyarországon sérülnek az EU alapértékei, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok érvényesülése terén.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter felszólal a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló vitában (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter felszólal a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló vitában (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Semmilyen európai parlamenti diktátum és vádirat nem tudja a magyar kormányt arra késztetni, hogy bevándorláspolitikáján változtasson - jelentette ki Gulyás Gergely szerdán az Országgyűlésben a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitájában.

A javaslatot országgyűlési képviselőként - más kormánypárti honatyákkal közösen - jegyző Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a Sargentini-jelentés a migránsok, a menedékkérők és a menekültek alapvető jogairól szól. Egy bevándorláspárti jelentésről van szó, amelynek az a kizárólagos célja, hogy a magyar kormány bevándorlással szemben tanúsított ellenállását megtörje, a magyar kormányt elítélje azért, mert védi Európa határait - mondta.
Gulyás Gergely rögzítette: a lisszaboni szerződés szerint minden tagállamnak joga van ahhoz, hogy a bevándorlás kérdésében szabadon állást foglaljon. Aki ezt a jelentést megszavazta - köztük magyar képviselők is -, ezt a jogát Magyarországnak elvitatja - mutatott rá.
Kizártnak minősítette, hogy az EU 28 tagállama közös álláspontra jusson a bevándorlás ügyében.

Ellenzéki képviselők javaslatára uniós napirendi pont az Országgyűlésben a vita, így brüsszeli EP-képviselők is felszólalhatnak.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a parlament határozatban arra szólítaná fel a kormányt, hogy ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarország elleni valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a „csalással elfogadott jelentéssel szemben”.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök azzal érvelt a jelentés ellen, hogy a bevándorláspárti erők el akarják hallgattatni Magyarországot. A végszavazás október közepén várható.